Ploaia acidă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aciditatea se masoara folosind o scara a pH-ului, unde numarul 7 reprezinta neutralitatea. in consecinta, o substanta ce are o valoare a pH-ului mai mica decat 7 este acida, in timp ce una cu o valoare mai mare decat 7 este bazica. Este, de asemenea, important de retinut faptul ca o scara a pH-ului este logaritmica; adica, o substanta cu pH-ul 6 este de 10 ori mai acida decat o substanta cu pH-ul 7. in general, pH-ul de 5, 6 a fost folosit drept baza de referinta in identificarea ploii acide, desi aceasta valoare nu a fost acceptata de multi cu usurinta. Destul de interesant este si faptul ca 5, 6 este valoarea pH-ului dioxidului de carbon in raport cu apa distilata.

Astfel, ploaia acida se defineste ca fiind orice tip de precipitatie ce are un nivel al aciditatii mai ridicat decat cel al unei precipitatii nepoluate. Deci, orice precipitatie care are o valoare a pH-ului mai mica decat 5, 6 este considerata precipitatie acida.

in timpul unei furtuni in New England (S. U. A. ), au cazut precipitatii avand un pH de 2, 4 la fel de acide ca si otetul. in timpul unei furtuni acide de vara, ploaia a cazut peste un automobil de culoare verde-lamaie, spaland vopseaua de culoare galbena din continutul celei verzi, lasand puncte de culoare albastra pe locul unde au cazut picaturile.

Una din principalele cauze ale ploii acide este dioxidul de sulf tSO2). Sursele naturale ce emit acest gaz sunt vulcanii si planctonul. Oricum, arderea combustibililor fosili, cum sunt carbunele si petrolul este considerata a fi responsabila pentru aproximativ jumatate din emisiile dioxidului de sulf de pe suprafata globului. Acesta reactioneaza cu apa si formeaza acidul sulfuric tH2SO4). Nu toata cantitatea de dioxid de sulf se transforma in acid sulfuric. De fapt, o mare parte poate pluti in atmosfera pentru ca apoi sa se intoarca in aceeasi stare pe pamant.

Alte gaze ce contribuie la formarea ploii acide sunt: oxizi de azot (NOx), dioxidul de carbon (CO2) si clorul (Cl2). Sursele de oxizi de azot sunt mai ales centralele energetice si gazele de esapament. Ca si dioxidul de sulf, acesti oxizi de azot se imprastie in atmosfera si se transforma in acid azotic.

Reactiile care au loc sunt catalizate in norii foarte poluati in prezenta fierului, magneziului, amoniacului si a perhidrolului.

Aciditatea precipitatiilor acide depinde nu numai de gradul de poluare al atmosferei, dar si de substantele chimice care reactioneaza cu SO2 si NOx in atmosfera.

Formarea acidului sulfuric si a acidului azotic este un proces complex care implica mai multe reactii chimice. Este important sa studiem acest proces avand in vedere cele doua stari de agregare in care dioxidul de sulf si oxizii de azot pot reactiona: stare gazoasa si stare lichida.

SO2: Stare gazoasa Sunt posibile cateva reactii care sa conduca la oxidarea dioxidului de sulf in atmosfera.

O posibilitate este fotooxidarea dioxidului de sulf cu ajutorul luminii ultraviolete. in aceasta regiune a spectrului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ploaia acida.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 909 cuvinte
Nr caractere:
15 954 caractere
Marime:
51.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
Ploaia acida, chimie
Predat:
la liceu
Sus!