Petrolul brut sau țițeiul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Origine, zacamant. Petrolul brut sau titeiul a luat nastere din depunerea plantelor microscopice (plancton) pe fundul marilor interioare. Apa din fundul acestor mari nu contine oxigen asa ca nu poate avea loc o putrezire normala, ducand la bioxid de carbon, apa si amoniac. Este probabil ca aceste mari sau lagune contineau dizolvat hidrogen sulfurat. O situatie similara se intalneste astazi in Marea Neagra, in care oxigenul nu patrunde decat pana la circa 200m de la suprafata, iar apa din fundul marii contine hidrogen sulfurat. Printr-un proces lung si indelungat, plantele, si intr-o masura mai mica animalele moarte, depuse pe fundul acestor mari in cursul epocilor geologice trecute, au suferit intai transformari reductive sub actiunea unor bacterii anaerobe, apoi si transformari chimice catalizate de rocile zacamintelor. Substantele organice astfel formate, numite bitumuri, au fost apoi acoperite de straturi de argila si alte materiale impermeabile. O dovada in sprijinul originii biologice a petrolului este faptul ca zacamintele de petrol sunt intotdeauna insotite de apa sarata si contin in mici cantitati unele substante care nu pot proveni decat din fiinte vii (produsi de descomunere a clorofilei si altele). De obicei petrolul se deplaseaza din roca muma in care s-a format, in zacaminte secundare, din care este extras in prezent. Zacamintele de petrol exploatabile se gasesc la adancimi variind dupa regiune de la cateva sute la peste 4000 metri.

Extractia petrolului.

Petrolul brut din zacaminte se extrage cu ajutorul sondelor. Daca sonda atinge stratul de petrol, asa cum se reprezinta in figura 1, petrolul brut este impins in afara de presiunea gazului aflat in partea superioara, intocmai ca apa gazoasa dintr-un sifon. Daca stratul gazos natural a fost evacuat, petrolul este scos la suprafata prin pompare sau prin comprimare de gaze.

Compozitia petrolului.

Petrolul este un amestec foarte complicat de hidrocarburi cu molecule de diferite marimi, incepand de la metan pana la hidrocarburi cu mase moleculare foarte mari. Compozitia petrolului variaza de la un zacamant la altul. Toate titeiurile sunt insa amestecuri din trei clase de hidrocarburi si anume: hidrocarburi saturate aciclice (alcani), hidrocarburi saturate ciclice (cicloalcani; cicloalcanii din petrol se numesc si naftene) si hidrocarburi aromatice. In petrol nu se gasesc hidrocarburi nesaturate.

Petrolul din ex U. R. S. S. este bogat in hidrocarburi ciclice, petrolul nord-american contine in special alcani, iar cel din Kalimantan este bogat in hidrocarburi aromatice. Petrolul romanesc are o compozitie intermediara.

Nici un petrol nu a fost separate inca in toate componentele sale, in numar de cateva sute. Sunt cunoscute cel mai bine fractiunile de petrol cu puncte de fierbere mai scazute avand molecule mai mici.

Din clasa alcanilor au fost identificate majoritatea hidrocarburilor cu catena normala de la un atom de carbon la 50 atomi de carbon in molecula.

Aceste hidrocarburi ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Petrolul Brut Sau Titeiul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 719 cuvinte
Nr caractere:
9 992 caractere
Marime:
25.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
petrol, titei
Predat:
la liceu
Sus!