Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oxidarea este procesul prin care un atom sau un ion isi mareste valenta pozitiva sau isi micsoreaza valenta negativa ca urmare a pierderii unui anumit numar (1, 2, 3) de electroni. De exemplu: Elementul care pierde electronii este oxidat. Procesul decurge in prezenta unui reactant capabil sa capteze electronii pierduti (deci care are un caracter oxidant) si care in acest proces se reduce.

Oxidul de aluminiu Al2O3, oxid al aluminiului trivalent, masa moleculara 101, 94. Apare in natura sub forma de corindon.

Substanta alba, greu fuzibila, greu solubila in apa si in acizi. Este adus in solutie prin topire cu sulfat acid de potasiu, cand trece in alaun solubil, sau cu hiroxid de sodiu, cand trece in aluminat de sodiu solubil. Prin topire cu oxizi metalici formeaza oxizi micsti de forma MIAlO2 (aluminati anhidri) sau MIIAl2O4 (spineli). - oxidul de calciu si dioxidul de carbon se obtin prin descompunerea termica a calcarului (piatra de var). Componentul principal al calcarului este CaCO3. Oxidul de calciu varul nestins are intrebuintari in constructii, in agricultura (la neutralizarea solurilor care sunt prea acide si in care nu s-ar putea dezvolta bine plantele); la fabricarea amoniacului, clorurii de var, azotatului de calciu, carbidului; la purificarea sucului zaharat in fabricile de zahar; in tabacarie; in industria metalurgica (fabricarea fontei); in industria sticlei etc.

Calcinarea carbonatului de calciu (a pietrei de var), amestecat cu cabune, se realizeaza industrial in cuptoare verticale. Oxidul de calciu reactioneaza cu apa, cu degajare de caldura (stingerea varului), formand hidroxid de calciu (var stins): CaO + H2O = Ca (OH) 2 La cald se combina cu oxizi, cu formare de saruri. Se intrebu- inteaza la fabricarea varului stins, a carburii de calciu, ca agent bazic in metalurgie.

Oxidul de carbon CO, substanta care rezulta prin arderea incompleta a carbonului, masa moleculara 28, 01. In cantitati mici se gaseste in unele gaze vulcanice. Se obtine prin actiunea acidu- lui sulfuric concentrat asupra acidului formic sau asupra acidului oxalic (la cald): Acid formic Acid oxalic -monoxidul de carbon este edosebit de toxic, chiar si in cantitati mici: daca este inspirat, reactioneaza cu hemoglobina din sange, impiedicand-o sa transporte oxigenul catre celulele corpului. Industrial se obtin cantitati mari de oxid de carbon din gazul de generator si gazul de apa. Este un gaz incolor, inodor, greu de lichefiat, putin solubil in apa, toxic (blocheaza hemoglobina prin formare de carboxihemoglobina). Proprietatile fizice ale oxidului de carbon sunt foarte asemanatoare cu cele ale moleculei de azot, N2, datorita faptului ca cele doua substante au acelasi numar de electroni in molecula. Pe baza datelor experimentale referitoare la distantele interatomice, ca si la energia de legatura se atribuie moleculei de CO urmatoarea structura electronica: Oxidul de carbon reactioneaza la cald cu hidroxidul de sodiu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oxidarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 133 cuvinte
Nr caractere:
6 288 caractere
Marime:
11.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
oxidare, chimie
Predat:
la liceu
Sus!