Noțiuni generale în chimie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atom: cea mai mica particula de substanta, indivizibila prin procedee chimice obisnuite, divizibila prin procedee fizice. Este alcatuit din nucleu in jurul caruia se rotesc electroni.

Numar atomic Z (numarul de ordine): numarul protonilor din nucleu = numarul electronilor.

Numar de masa A: suma numarului de protoni si neutroni din nucleu.

Numarul de neutroni se calculeaza din relatia N=A-Z, unde N - numarul de neutroni.

Element chimic: specia de atomi cu acelasi numar atomic Z.

Izotopi: specii de atomi cu acelasi numar atomic Z (acelasi numar de protoni) si cu numar de masa diferit (numar diferit de neutroni).

Masa atomica relativa: un numar care indica de cate ori masa unui atom este mai mare decat a 12-a parte din masa izotopului

Invelis electronic: alcatuit din straturi, substraturi si orbitali moleculari pe care se rotesc electronii in jurul nucleului; numarul maxim de electroni dintr-un strat se calculeaza cu relatia N=2n2.

Legatura chimica uneste doua sau mai multe elemente chimice. Poate fi: legatura covalenta polara si nepolara, legatura ionica, legatura metalica, legatura coordinativa si legatura de hidrogen.

Legatura covalenta nepolara este caracteristica pentru nemetale, se formeaza pe baza punerii in comun a perechilor de electroni (H2, N2, O2, F2, Cl2, Br2, I2, CH4). Exemplificam formarea moleculelor de hidrogen si oxigen:

H- + oH=H : H - unde perechea de electroni apartine ambilor atomi si poate fi inlocuita printr-o liniuta care reprezinta valenta atomului dat:

H:H H-H

Atomii de oxigen au cate doi electroni necuplati, de aceea, pentru a avea configuratia unui gaz inert, mai are nevoie de inca doi electroni. Valenta atomului de oxigen este egala cu 2.

oO- + oO- = O::O sau O::O O=O

Legatura covalenta polara se realizeaza intre doua elemente diferite, ce au electronegativitate apropiata, unde perechea de electroni este deplasata spre elementul cu electronegativitate mai mare (HCl - clorura de hidrogen, H2O, H2S, CO etc.). De exemplu, la formarea legaturii in clorura de hidrogen (HCl): H- + oCl = H?+:Cl?-, dupa cum observam, densitatea electronica este deplasata spre atomul de clor, incarcandu-l partial cu sarcina negativa.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni Generale in Chimie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 798 cuvinte
Nr caractere:
14 161 caractere
Marime:
61.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
molecula, atomi, substante, reactii
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!