Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scoarta terestra este formata in principal din substante numite minerale.

Aceste substante sunt foarte numeroase, de la diamantele extrem de valoroase pana la minereurile care ne ofera metalele pe care le folosim in viata de zi cu zi. Mineralele au avut un rol important in evolutia omului si in extinderea civilizatiilor. Oamenii din epoca de piatra foloseau unelte primitive din cremene; cu aproximativ 10. 000 de ani in urma, ei au deprins tehnica extractiei cuprului din minereurile sale naturale; si au inventat bronzul, un aliaj de cupru si staniu, care a marcat inceputul epocii de bronz.

De la inceputul epocii de fier, cu 3. 300 de ani in urma, oamenii au gasit tot mai multe metode de folosire a materialelor gasite in scoarta terestra, si industria moderna continua sa depinda de exploatarea bogatiilor minerale ale pamantului. Este important sa stim ce sunt ele, cum s-au format si cum sa le deosebim atunci cand cautam zacaminte noi.

Oamenii de stiinta au identificat circa 3. 000 de minerale, dintre care doar 100 sunt frecvente. Mineralele sunt definite ca substante anorganice (lipsite de viata). Ele de obicei sunt in stare solida, cu exceptia argintului viu, care este mercurul in starea sa naturala si este lichid.

Multi folosesc termenul mineral pentru orice se afla in scoarta pamantului. Astfel, ei includ in randul mineralelor si combustibilii fosili, precum carbunele, insa mineralogii (oamenii care se ocupa de studiul mineralelor) sustin ca titeiul, gazele naturale si carbunele sunt substante organice (odinioara vii); ele nu sunt minerale, pentru ca s-au format din resturi de plante si animale.

Mineralele au o compozitie chimica bine determinata. Ele sunt de asemenea omogene - adica orice parte a lor este identica cu toate celelalte. Aceste proprietati deosebesc mineralele de roci. Majoritatea rocilor sunt de fapt formate din mai multe minerale.

Mineralele sunt compuse din elemente -substante care nu pot fi divizate in alte substante prin mijloace chimice.

Din cele 107 elemente cunoscute, doar 90 apar in stare naturala in scoarta terestra.

Unele elemente, numite elemente naturale, apar in stare pura sau aproape pura. Exista 22 de elemente naturale, incluzand aurul, argintul si diamantul, o forma a carbonului, insa majoritatea mineralelor sunt combinatii de doua sau mai multe elemente.

Doua elemente, oxigenul si siliciul, reprezinta 74% din masa scoartei terestre. Alte sase elemente (aluminiul, fierul, calciul, sodiul, potasiul si magneziul) reprezinta alte 24, 27%. Luate la un loc, aceste opt elemente reprezinta aproape 99% din scoarta terestra.

Cele mai raspandite minerale sunt silicatii, combinatii chimice de oxigen si siliciu, adesea continand si unul sau mai multe din celelalte sase elemente frecvente. Silicatii frecventi includ cuartul, micele si grupul numit feldspati, toate trei, in proportii diferite, fiind principalele componente ale tipurilor variate de granit. Cuartul, format prin eroziune din granit, se ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Minerale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 412 cuvinte
Nr caractere:
8 015 caractere
Marime:
11.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
minerale, chimie
Predat:
la liceu
Sus!