Previzualizare referat:

Extras din referat:

NUMELE: Mangan, vine de la latinescul mangnes(magnet)

SIMBOL: Mn

NUMARUL ATOMIC: 25

MASA ATOMICA: 54.93805 u.a.m.

PUNCTUL DE FIERBERE: 1962.0 gr.C(2235.15 gr.K)

PUNCTUL DE TOPIRE:1245.0 gr.C(1518.15 gr. K)

NUMARUL DE PROTONI,ELECTRONI: 25

NUMARU DE NEUTRONI:30

STRUCTURA CRISTALINA: cubica

Manganul esteun element chimic cu caracter metalic din grupa a VII-a secundara, valenta I, II, III, IV, VI, VII. A fost descoperit in anul 1797 de catre Johann Gahn.

A fost obtinut prin incalzirea unui amestec de piroluzit(bioxid de mangan) cu pulbere de carbune.

STARE NATURALA:

Se gaseste in natura in special sub forma de oxizi: piroluzitul, MnO2. braunitul Mn2O3, hausmanitul, Mn3O4 si sub forma de carbonat, rodocrozitul- MnCO3.

Manganul metalic se poate obtine prin reducerea oxizilor cu aluminiu a halogenurilor anhidre ale manganului bivalent cu sodiu sau magneziu metalic:

3 Mn3O4+ 8 Al = 9 Mn+ 4 Al2O3

In stare compacta este cenusiu deschis, mai dur si mai casant decat fierul.

Se prezinta in patru modificatii alotropice, care se deosebesc intre ele prin structura cristalina, densitate si proprietati mecanice.

Este un element relativ activ din punct de vedere chimic. La cald reactioneaza cu oxigenul, halogenii,sulful, azotul, fosforul etc. De asemenea mai reactioneaza cu apa si acizii diluati, cu formare de hidroxid, respectiv de saruri ale manganului bivalent si degajare de hidrogen. Reactioneaza cu acizii oxidanti H2SO4 si HNO3 concentrat cu degajare de SO2, respectiv NO. Cele mai numeroase si mai stabile combinatii cu alte elemente decat oxigenul, deriva de la manganul bivalent; acestea contin cationul si sunt colorate in roz deschis, greu solubile in apa fiind sulfura, fosfatul si carbonatul. Cu exceptia oxidului, care se gaseste si in natura combinatiile manganului trivalent sunt putin stabile si in general putin numeroase. Se cunoaste un numar relativ redus de combinatii ale manganului tetravalent, dintre care sunt stabile Mn)2 si MnS2. In starile de oxidare VI si VII, manganul apare numai sub forma de oxianioni si oxizi(acidul manganic si manganati M2MnO4 de culoare verde; acidul permanganic si permanganati M MnO4 de culoare violeta).

Combinatiile manganului heptavalent prezinta o mare asemanare cu cele ale clorului heptavalent(izomorfismul sarurilor, proprietati oxidante). In diversele stari de valenta, manganul formeaza un numar mare de combinatii complexe. Se intrebuinteaza sub forma de aliaje, in special feromangan.

UTILIZARI:

- HOTEL

- BATERII

- CERAMICE

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manganul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
378 cuvinte
Nr caractere:
2 180 caractere
Marime:
7.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
elemente chimice, mangan
Predat:
la gimnaziu
Sus!