Introducere în studiul chimiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Proprietatile substantelor: sunt insusirile caracteristice, cu ajutorul carora se recunoaste o substanta Chimia: este stiinta care studiaza compozitia, proprietatile si transformarile chimice ale substantelor.

Substanta pura: este substanta perfect curata, a carei compozitie ramane neschimbata prin operatii fizice.

Amestecul: este rezultatul unei operatii fizice de punere in comun a doua sau mai multe substante, intre care nu au loc fenomene chimice.

Reactiile chimice: sunt fenomenele chimice de transformare a unor substante in altele, cu proprietati noi.

Combinatiile chimice: sunt substante cu proprietati noi, care rezulta in urma unirii a doua sau mai multe substante chimice.

Cap. II Structura substantelor; Sistemul periodic al elementelor Atomul: este cea mai mica particula dintr-o substanta care prin procedee chimice obisnuite, nu mai poate fi fragmentata in particule mai simple.

Element chimic: totalitatea atomilor de acelasi tip (cu acelasi numar atomic Z) alcatuiesc un element chimic.

Simbolul chimic: este litera sau grupul de litere cu care se noteaza in mod conventional un element.

Numarul atomic: reprezinta numarul protonilor din nucleu si se noteaza cu Z. Masa atomica relativa: reprezinta numarul care arata de cate ori masa unui atom este mai mare decat a 12-a parte din masa izotopului C.

Molul de atomi: se defineste ca fiind cantitatea in grame dintr-un element care contine 6, 023. 1023 atomi. Numeric, aceasta cantitate este egala cu masa atomica a elementului, exprimata in grame (denumirea veche este de atom gram). Legea periodicitatii: Proprietatile fizice si chimice ale elementelor sunt functii periodice ale sarcinii nucleare Z. Sistemul periodic: al elementelor este alcatuit din siruri orizontale, numite perioade si coloane verticale, numite grupe.

Perioada: sirul de elemente cuprinse intre doua faze rare succesive. Notatie: cifre arabe, sunt 7. Grupele: coloane verticale, care cuprind elemente cu aceeasi configuratie electronica pe ultimul strat: 18gr: 8 princ.: 10 sec.

Numarul atomic: indica a) numarul de protoni din nucleu b) numarul total de electroni din invelis c) ordinea in care se plaseaza elementul in sistem (nr. de ordine) Numarul grupei principale: este egal cu numarul electronilor de pe ultimul strat.

Ionul monoatomic: este atomul incarcat cu sarcina electrica, datorita numarului diferit de electroni din invelisul electronic in comparatie cu numarul protonilor din nucleu.

Ionii pozitivi: rezulta prin cedarea de electroni E+n. Ionii negativi: rezulta prin acceptare de electroni E -n. Valenta: reprezinta capacitatea de combinare a atomilor unui element cu atomii altui element.

Atomii in tendinta de a ajunge la o structura stabila pe ultimul strat pot fie sa cedeze sau sa accepte electroni, fie sa puna in comun unul sau mai multi electroni.

Electrovalenta: este egala cu numarul electronilor cedati sau acceptati si reprezinta valenta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere In Studiul Chimiei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
938 cuvinte
Nr caractere:
5 576 caractere
Marime:
13.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!