Hidroxiacizi naturali

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acidul citric se gaseste intr-o varietate de legume si fructe, dar este mai concentrat in lamai si lime, unde poate ajunge sa cantareasca pana la 8% din greutatea totala a fructului uscat.

La temperatura camerei, acidul citric are culoarea alba si poate exista atat in forma anhidra, cat si de monohidrat - continand o molecula de apa pentru fiecare molecula de acid. Forma de monohidrat poate fi convertita in forma anhidra prin incalzirea la 74 C.

Acidul citric se dizolva complet in etanol (76 parti acid citric pentru 100 parti etanol) la 15 C.

Din punct de vedere chimic, acidul citric are aceleasi proprietati ca si ceilalti acizi carboxilici. Daca este incalzit la peste 175 C se descompune prin pierdere de CO2 si H2O. A fost descoperit in secolul 8 de alchimistul Jabir Ibn Hayyan. Acidul citric a fost izolat pentru prima oara de chimistul suedez Carl Wilhelm Scheele in 1784, apoi produs la scara larga din 1860, in Italia, pe baza productiei de citrice. Acidul citric face parte dintr-o serie de compusi implicati in oxidarea fizica a lipidelor, proteinelor si carbohidratilor in CO2 si H2O. Aceasta serie de reactii este legata de aproape toate reactiile metabolice si asigura ? din energia derivata din alimente in organismele evoluate. Acidul citric este folosit ca un aditiv alimentar, dar si in sapunuri si detergenti, datorita proprietatii de a combina metalele in apa dura. In alimentatie, este utilizat la conservarea si aromatizarea bauturilor si alimentelor si apare sub numele de E330. Acidul citric mai este folosit si in producerea medicamentelor si in biotehnologie. Are si alte utilizari cum ar fi: Circa 6% acid citric va indeparta pete de apa dura de pe sticla fara frecari, ca ingredient in inghetata sau folosit cu bicarbonat de sodiu, ajuta la indigestie. Mai poate fi utilizat in fotografie, la developarea filmului.

Datorita faptului ca acidul citric poate fi folosit la prepararea unui explozibil sensibil la socuri, cumpararea acidului citric in cantitati mari duce la suspectarea de activitate terorista.

Siguranta Acidul citric este considerat a fi sigur pentru a fi folosit in alimente datorita faptului ca este prezent in aproape toate formele de viata si, in exces, este eliminat cu usurinta din organism. Cu toate acestea, exista cazuri rare de intoleranta la acidul citric.

In trecut, E330 a fost considerat o cauza majora a cancerului. Aceasta confuzie a aparut si in urma confundarii cuvantului Krebs - cancer, ger cu cel care a descoperit ciclul Krebs - Sir Hans Adolf Krebs. Acidul citric nu mai este considerat daunator corpului, daca este consumat singur. Acidul lactic Acidul lactic mai poate fi gasit in alte produse procesate, fie ca ingredient de reglare a pH-ului, fie drept conservant - antioxidant sau pentru controlul patogenic microorganismelor. Mai este utilizat si la amplificarea fermentatiei la painea de secara.

Formula chimica: C3H6O3 Masa molara: 90. 08 g/mol Punct de topire: 53 ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidroxiacizi naturali.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 607 cuvinte
Nr caractere:
14 885 caractere
Marime:
811.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
chimie, Hidroxiacizi
Predat:
la liceu
Sus!