Hidrocarburi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Datorita diferentei mici de electronegativitate dintre atomii de carbon si hidrogen, alcanii contin numai legaturi covalente nepolare. De aceea intre moleculele alcanilor se exercita forte de atractie van der Waals.

Cu cat molecula este mai mare cu atat energia necesara pentru ruperea fortelor intermoleculare trebuie sa fie mai mare, iar punctele de fierbere corespunzatoare vor creste.

Dintre izomerii de catena ai unui alcan, cel cu catena normala are punctul de fierbere cel mai ridicat, iar izoalcanul cel mai ramificat are punctul de fierbere cel mai scazut.

Metanul, componentul principal al gazului metan, se foloseste drept combustibil sau, in industrie, la obtinerea unor compusi cu importanta practica deosebita. Deoarece metanul este inodor, pentru depistarea scaparilor de gaze din conducte se adauga compusi cu sulf, urat mirositori.

Alcanii sunt substante nepolare, deci insolubile in apa, dar care dizolva alte substante organice nepolare, cum sunt grasimile solide si lichide. De aceea inhalarea vaporilor de benzina afecteaza plamanii ca urmare a dizolvarii grasimilor din membranele celulare. Grasimile lichide mentin umiditatea pielii corpului uman, iar contactul prelungit dintre alcanii lichizi si piele are ca efect dizolvarea grasimilor, producand inflamari sau chiar arsuri grave.

Alcanii solizi au aplicatii in farmacie la obtinerea unor preparate pentru protejarea pielii. Astfel, parafina solida si vaselina, constituite majoritar din alcani solizi, sunt utilizate la obtinerea cremelor.

Proprietati fizice Starea de agregare a alchenelor poate fi gazoasa, lichida sau solida in functie de masa lor molara.

Punctele de fierbere ale alchenelor cresc, in general, cu cresterea masei molare si sunt comparabile cu ale alcanilor corespunzatori.

Alchenele sunt insolubile in apa, dar se dizolva in solventi organici.

Utilizari Etena si propena sunt compusi organici produsi in cea mai mare cantitate pe plan mondial.

polimerizare + H2O polimerizare +Cl2 +HCl CH3CH2Cl Actiunea biologica a alchenelor Etena este produsa de plante si stimuleaza coacerea fructelor, incoltirea semintelor si maturizarea florilor.

In emanatia urat mirositoare a sconcsului apar doi derivati ai trans-2-butenei ce contin grupe mercaptanice (- SH) sau de disulfura (-S-S-) Feromonii insectelor sunt compusi organici produsi de insecte in scopul comunicarii intre ele. Numerosi feromoni sunt derivati ai olefinelor.

Proprietati fizice butadiena izopren au miros patrunzator, caracteristic sunt compusi insolubili in apa, dar solubili in solventi organici termenii inferiori sunt inflamabili Utilizari Butadiena reprezinta diena care se fabrica in cantitatea cea mai mare la nivel industrial, constituind materia prima pentru o gama larga de produsi.

sintetic. Se utilizeaza si in sinteza unor produsi odoranti si farmaceutici.

Cl Cl OH OH copolimerizare cauciuc sintetic Proprietati ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidrocarburi - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 024 cuvinte
Nr caractere:
5 430 caractere
Marime:
16.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
alchene, hidrocarburi
Predat:
la liceu
Sus!