Glicerina

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sub forma de esteri ai acizilor grasi (gliceride), constituie componentul de baza al grasimilor animale se vegetale. Glicerina se obtine prin saponificarea grasimilor, iar in industrie din apele ramase de la fabricarea sapunului, prin fermentarea glicolica a zaharurilor. Glicerina se intrebuinteaza la obtinerea nitroglicerinei, rasinilor sintetice, in tabacarie, la fabricarea hartiei, in industria alimentara, in cosmetica si farmaceutica. Inevitabil, procesul de imbatranire a pielii este insotit de diminuarea eficientei de autohidratare naturala a pielii.

Glicerina asigura o hidratare corecta, stimuleaza metabolismul si schimburile celulare epidermice.

Substante necesare pentru obtinerea glicerinei: grasimi: n grame alcool: n ml NaOH: n ml solutie 30-40% NaCl: m ml solutie saturata Se iau n grame grasime, n ml acool si n ml solutie de alcali; se amesteca prin agitare cu ajutorul unei baghete si se incalzeste pe o baie de apa pana cind incepe sa fiarba.

Dupa ? 10 minute, amestecul devine omogen, iar saponificarea grasimii este complet terminata.

La solutia astfel obtinuta se adauga o solutie saturata calda de NaCl, amestecindu-se cu bagheta. Amestecul se tulbura, iar la suprafata lichidului se separa un strat de sapun care pluteste.

Dupa ce amestecul s-a depus, se scufunda vasul intr-o baie de apa rece, citeva minute si se observa formarea stratului de sapun care se solidifica.

CH2 - OOC - R CH2 - OH | | CH - OOC - R + 3NaOH -> CH - OH + 3R-COONa | | CH2 - OOC - R CH2 - OH (sapun) (glicerina) II. Prin transesterificarea grasimilor si uleiurilor cu alcooli inferiori se obtin monoesteri conform reactiei: CH2 - OCOR CH2 - OH R - COOR | catalizator | CH - OCOR + 3ROH -> CH - OH + R - COOR CH2 - OCOR CH2 - OH R - COOR Se pot folosi toti alcooli inferiori: alcool metilic, etilic, propilic, etc. Se poate folosi reactia cu alcool metilic care se conduce la temperatura intre 20 si 80rC. In conditii optime se obtine o conversie a uleiului de 98-99, 7%. Se folosesc uleiuri ce contin 2, 3% aciditate libera. In cazul utilizarii alcoolului etilic se utilizeaza alcool etilic de 96%. In urma reactiei se formeaza monoesteri si glicerina 10-14%, functie de natura uleiului. Glicerina se decanteaza usor de ester in faza inferioara, impreuna cu catalizatorul si cu excesul de alcool.

In continuare, glicerina este utilizata pentru a fabrica NitroGlicerina.

Nitroglicerina (cunoscuta si sub numele trinitroglicerina sau trinitrat de glicerina) este o substanta exploziva avand formula chimica C3H5 (ONO2) 3. Nitroglicerina se obtine prin esterificarea glicerinei cu acid azotic concentrat, in prezenta acidului sulfuric concentrat. Reactia are loc prin introducerea amestecului de acizi in glicerina racita, procedandu-se astfel deoarece, reactia fiind puternic exoterma, glicerina poate exploda sub insasi ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Glicerina
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
510 cuvinte
Nr caractere:
2 986 caractere
Marime:
8.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
glicerina, substanta
Predat:
la gimnaziu
Sus!