Formule Chimice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Combinatiile chimice se reprezinta in scris cu ajutorul formulelor. Ca si simbolul chimic, formula chimica are o semnificatie dubla, calitativa si cantitativa, deoarece reflecta atat felul elementelor, cat si proportia in care elementele respective intra in alcatuirea combinatiei chimice considerate.

Formula bruta reflecta felul elementelor din care este alcatuita o combinatie chimica si raportul dintre atomii elementelor respective. De exemplu, in metan unui atom de carbon ii corespund patru atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH4; in etan, unui atom de carbon ii corespund trei atomi de hidrogen si, de aceea, formula sa bruta este CH3. In mod analog rezulta ca etilena are formula bruta CH2, iar acetilena si benzenul au aceeasi formula bruta CH.

In glucoza, unui atom de carbon ii corespund doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen si, de aceea, formula bruta a acestei substante este CH2O. Formula moleculara a unei combinatii chimice reflecta felul elementelor care intra in alcatuirea unei combinatii chimice si numarul atomilor din molecul acesteia. De exemplu, formula moleculara a metanului este CH4, aceeasi cu formula sa bruta, a etanului C2H6, e etilenei C2H4, a acetilenei C2H2, a benzenului C6H6 si a glucozei C6H12O6. Din exemplele amintite se constata ca formula moleculara este un multiplu de numere intregi al formulei brute cu exceptia metanului. De exemplu, formulele moleculare ale etanului, etenei si acetilenei sunt multiplii de 2 ai formuleler lor brute, adica (CH3) 2, (CH2) 2, respectiv (CH) 2, iar formulele moleculare ale benzenului si glucozei sunt multiplii de 6 ai formulelor lor brute, adica (CH) 6, respectiv (CH2O) 6. Dupa cum simbolul chimic reprezinta cantitativ un atom-gram din elementul respectiv, tot asa si formula moleculara reprezinta o molecula-gram din substanta respectiva. De exemplu, HCl, NaOH, NaCL, CH4 si C6H12O6 reprezinta 36, 5 g acid clorhidric, 40 g hidroxid de sodiu, 58, 5 g clorura de sodiu, 16 g metan si respectiv 180 g glucoza.

Formula structurala a unei combinatii chimice reflecta atat felul elementelor si numarul atomilor din molecula, cat si modul in care acestia sunt legati intre ei in aceasta particula. Formula structurala se numeste astfel, deoarece reflecta structura moleculei respective, adica modul in care legaturile chimice dintre atomi sunt orientate in spatiu. Dintre formulele unei combinatii chimice cea structurala este singura care oglindeste legatura dintre structura si proprietatile acesteia. Cunoscandu-se structura unei combinatii chimice, conform teoriei lui A. M. Butlerov, pot fi deduse proprietatile combinatiei chimice respective si invers, cunoscandu-i-se proprietatile, poate fi dedusa structura. De exemplu, dimetileterul, CH3-O-CH3 si etanolul, CH3-CH2OH, desi au aceeasi formula moleculara, C2H6O, fiind izomeri, se deosebesc intre ei prin structura si proprietati.

Def: Formula chimica reprezinta notarea prescurtata a unei molecule cu ajutorul simbolurilor chimice ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formule Chimice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
640 cuvinte
Nr caractere:
3 749 caractere
Marime:
9.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
chimie, formule chimice
Predat:
la gimnaziu
Sus!