Exprimarea concentrațiilor soluțiilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Concentratia unei solutii reprezinta cantitatea de substanta dizolvata in raport cu cantitatea de solutie sau de dizolvant.

O solutie care contine un mol de substanta la un litru de solutie se numeste molara si se noteaza cu 1m. Molaritatea are submultipli si multipli, adica exista solutii decimolare (m/10), centimolare (m/100), milimolare (m/1000) etc.; in mod analog exista solutii dublumolare (2m), triplumolare (3m) etc.

Concentratia solutiilor poate fi exprimata si prin numarul molilor de substanta dizolvata in 1000g dizolvant.

Astfel de concentratie se numeste molalitate sau concentratie molala.

Concentratia solutiilor se poate exprima si prin numarul de echivalenti-gram (vali) de substanta dizolvata intr-un litru de solutie.

Astfel de concentratie se numeste normala sau normalitate, n, si se exprima prin relatia: Concentratia solutiilor poate fi exprimata si in fractii molare. Fractia molara se noteaza cu Ni si reprezinta raportul dintre numarul de moli ai unei componente si numarul totali ai molilor din solutie: Ni=ni/n1+n2+n3+. in care Ni reprezinta fractia molara a substantei n1. Este firesc ca suma fractiilor molare ale tuturor componentelor sa fie 1. Concentratia poate fi si procentuala: concentratie procentuala de masa sau, mai simplu, concentratie procentuala, si concentratie procentuala in volume.

Concentratie procentuala de masa exprima cantitatea in grame de substanta dizolvata in 100 g solutie.

De exemplu, printr-o solutie 21% se intelege solutia care contine 21 g substanta dizolvata in 100 g solutie.

Concentratia procentuala in volume reprezinta volumul de substanta dizolvata in 100 volume solutie.

Se noteaza cu % vol. De exemplu, printr-o solutie 15% vol se intelege solutie care contine 15 volume de substanta dizolvata in 100 ml (cm cubi) solutie.

Concentratia solutiilor se exprima in industrie in grade Baume (Be). Punctul zero al scarii Baume este densitatea apei, iar 10 grade Be reprezinta concentratia unei solutii 10% NaCl. Intervalul dintre punctele respective este divizat in 10 unitati, extinzandu-se diviziunile in afara intervalului amintit. In cazul lichidelor mai putin dense decat apa densitatea este data de relatia: d=144, 30/ (144, 30+n) in care n reprezinta gradele Baume, citite la areometru, iar la lichidele mai dense decat apa densitatea este data de relatia: d=144, 30/ (144, 30-n) in care n reprezinta gradele Baume.

Titrul unei solutii este cantitatea de substanta exprimata in grame, continuta intr-un centimetru cub de solutie si se noteaza cu T.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Exprimarea Concentratiilor Solutiilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
400 cuvinte
Nr caractere:
2 367 caractere
Marime:
7.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
concentratii, solutii
Predat:
la gimnaziu
Sus!