Energia Nucleară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O descoperire in sine nu este niciodata buna sau rea Bun sau rau este numai modul in care oamenii o folosesc. In timpul celui de al-II-lea razboi mondial, oamenii de stiinta din Germania si America s-au intrecut pentrua face o bomba puternica, utilizand energia din nucleul atomilor. In Chicago o echipa de oameni de stiinta condusa de profesorul italian Enrico Fermi a reusit sa provoace prima reactie nucleara controlata.

Era a bombei atomice. Ei au gasit o cale de a fisiona nucleul. In acest proces se distingea o cantitate mica de materie, dar era eliberata o cantitate mare de energie sub forma de caldura.

In cazul bombei atomice procesul avea loc foarte rapid, avand ca rezultat o explozie brusca si devastatoare de energie. In centralele nucleare are loc acelasi tip de reactie dar la o rata mai lenta si controlata cu grija.

Reactii nucleare sunt transformarile suferite de nucleele atomilor unor substante, cand sunt bombardate cu particule si neutroni.

a) avem reactii endoenergetice, care se petrec numai cu absorbtia unei parti din energia cinetica a particulelor incidente.

b) avem reactii exoenergetice, in care se elibereaza energie nucleara sub forma de energie cinetica, se mai numesc si reactii exoterme, deoarece se elibereaza energie si sub forma de caldura.

Intr-o reactie nucleara numarul de nucleoni care intra in reactie, este egal cu numarul de nucleoni rezultati din reactie.

Fisiunea nucleara In 1934 Enrico Fermi a studiat reactii pe nuclee grele, la bombardarea acestora cu neutroni, observand ca la bombardarea uraniului apar multi produsi derivati emitatori - radioactivi. In experientele lor Joliot Curie si Savitch, stimulati de Fermi au gasit printre produsii derivati un element - activ, pe care l-au luat drept un izotop al radiului.

Otto Hahn si Strassman au incercat sa identifice acest izotop, gasind spre surprinderea lor ca activitatea - trebuie sa apartina unui nizotop de bariu si nu se lasa identificat ca radiu. In publicatia lor (ianuarie 1939) Hahn si Strassman trageau de aici concluzia, ca la bombardarea cu neutroni lenti nucleul de uraniu se scinda in doua fragmente, aproximativ egale ca marime, eliberandu-se in acest proces caldura si neutroni.

Fisiunea este scindarea unui nucleu greu in doua nuclee medii.

Explicatia se poate face cu ajutorul modelului picatura al nucleului un neutron lent (termic) captat de un nucleu greu, comunica nucleonilor acestuia energia lui de legatura si energia lui cinetica (vezi figura) si ca urmare creste agitatia termica a nucleonilor, nucleul incepe sa vibreze, se alungeste invingand fortele de tensiune superficiala, pana cand fortele de respingere electrostatica dintre nucleoni, il rup in doua parti.

Energia din starea de excitare a nucleului care este supus fisiunii se numeste energie critica; de exemplu 23592U are Wc = 6, 5MeV; 23892U are Wc = 7MeV. Sunt mai usor fisionabile nucleele cu un numar de masa impar (23592U, 239Pu) cu neutroni lenti si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia Nucleara - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 023 cuvinte
Nr caractere:
15 941 caractere
Marime:
125.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
fisiune, energie nucleara
Predat:
la liceu
Sus!