Efectul De Seră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A intelege natura inseamna a intelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii atat de amenintata azi, inseamna a contribui la fericirea omenirii. Gazele deja existente in atmosfera trebuie sa retina caldura produsa de razele soarelui reflectate pe suprafata Pamantului. Fara aceasta Pamantul ar fi atat de rece incat ar ingheta oceanele, iar oamenii, animalele si plantele ar muri.

Insa atunci cand cauza poluarii creste proportia gazelor numite gaze de sera, atunci este retinuta prea mult caldura si intregul pamant devine mai cald. Din acest motiv in secolul nostru temperatura medie globala a crescut cu o jumatate de grad.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta crestere de temperatura va continua, si dupa toate asteptarile, pana la mijlocul secolului urmator va ajunge la valoarea de 1, 5-4, 5 grade C.

Dupa unele estimari, in zilele noastre peste un miliard de oameni inspira aer foarte poluat, in special cu monoxid de carbon si dioxid de sulf, rezultate din procesele industriale. Din acesata cauza, numarul celor de afectiuni toracice-pulmonare, in special in randul copiilor si al batranilor, este in continua crestere. La fel si frecventa cazurilor de cancer de piele este in crestere. Motivul este stratul de ozon deteriorat, care nu mai retine radiatiile ultravioletelor nocive.

Stratul de ozon din atmosfera ne protejeaza retinand razele ultraviolete ale soarelui. Deoarece in zilele noastre a crescut foarte mult folosirea hidrocarburilor clorinate, fluoriate in flacoane cu aerosoli, frigidere, detergenti si polistiroli, aceste gaze au ajuns in aer in cantitati mai mari decat cele care ar putea fi suportate de atmosfera. Pe masura ce se ridica, se descompun, formandu-se cloridoni, care ataca si distrug stratul de ozon.

Ploaia acida se formeaza atunci cand dioxidul de sulf sau oxizii de azot- ambele rezultate ale poluarii industriale-se amesteca in atmosfera cu aburii de apa. Ploaia acida distruge plantele si animalele. Paduri intregi au disparut din aceasta cauza.

Este mai rau, daca ploaia acida ajunge la lacuri sau rauri, pentru ca acestea transporta otrava la distanta, omorand si cele mai mici organisme.

Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite, in mare parte azot (78%), si oxigen (21%). Acel 1% ramas este formar din argon, dioxid de carbon, heliu si neon. Toate acestea sunt gaze neutre, adica nu intra in reactie cu alte substante. Mai exista urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon si ozon precum si gaze nocive, fum, sare, praf si cenusa vulcanica.

Materialele poluante se impart in doua categorii: 1 Poluanti biodegradabili, care se descompun rapid si natural. Devin o problema cand sunt introdusi in mediu dupa ce s-au descompus.

2 Poluantii nondegradabili sunt materiale care nu se descompun sau se descompun incet in mediu natural. Cand contaminatia apare, este greu sau imposibil sa se mai inlature aceste materiale.

Compusii nondegradabili ca DDT-uri (un tip de otrava), dioxizi sau ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectul De Sera - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
626 cuvinte
Nr caractere:
2 998 caractere
Marime:
8.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
efecte, fenomene
Predat:
la gimnaziu
Sus!