Chimia, știință a vieții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

2. Corp, substanta, proprietati, materie (definitie, clasificari) Corpurile sunt parti delimitate de materie.

Exemple: - aerul dintr-o camera; - apa dintr-o sticla; Corpurile pot fi alcatuite din una sau mai multe substante. Corpurile alcatuite diferit in toata masa lor contin materiale (au compozitie neuniforma, fiind alcatuite din mai multe componente). Exemple: -materialele plastice: a) au proprietati diferite (opace, transparente, etc); b) sunt rezistente la actiunea degradanta a substantelor chimice; Substantele sunt forme de organizare a materiei. O substanta este materia cu aceiasi compozitie.

Exemple: - aerul din atmosfera; - apa de pe glob; Substantele pot fi: - naturale: apa, aerul, oxigenul, aurul; - artificiale: plasticul, sticla, hartia; Materia este tot ceea ce ne inconjoara; ea sta la baza constituirii Universului.

Lumea care ne inconjoara poarta numele de materie.

Ea are urmatoarele proprietati: - ocupa un spatiu; - nu se creeaza; - nu dispare; - se gaseste in continua miscare si transformare; 3. Clasificarea substantelor a) dupa starea de agregare, substantele pot fi: - substante solide; - substante lichide; - substante gazoase; Starea solida este starea in care corpurile au forma si volum propriu.

Particulele componente se atrag cu forte puternice, de aceea ele ocupa pozitii fixe in jurul carora se executa miscari de oscilatie. Unele corpuri solide, prin incalzire, se topesc, trecand in stare lichida; spatiile dintre particulele componente se maresc, iar fortele de atractie dintre particule devin mai mici.

Starea lichida este starea in care corpurile iau forma vasului, dar au volum propriu.

Un corp in stare lichida, prin incalzire, se vaporizeaza, deci trece in stare gazoasa. Intre particule actioneaza forte de atractie foarte mici.

Starea gazoasa este starea in care corpurile nu au nici forma, nici volum propriu.

In orice corp solid, lichid sau gazos particulele sunt in continua miscare. Prin incalzire, viteza particulelor creste si corpul poate trece din stare solida in stare lichida sau din stare lichida in stare gazoasa. Schimbarea starii de agregare se explica prin modificarea miscarii dezordonate a particulelor.

b) Substante pure si amestecuri In natura majoritatea substantelor se gasesc impreuna cu alte substante. Punerea laolalta a doua sau mai multe substante formeaza un amestec. Dupa starea de agragare, amestecurile pot fi: -solide cand substantele componente sunt in stare solida; -lichide; -gazoase; Proprietatile unui amestec sunt determinate de felul componentelor de numarul acestora si de cantitatea fiecarui component. Substantalele componente ale unui amestec isi pastreaza proprietatile fizice si chimice.

Daca amestecul este gazos, obtinerea lui de realizeaza de la sine, intrucat particulele componente ale gazelor, fiind in continua miscare, trec unele printre celelate.

Raspandirea particulelor unui gaz printre ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chimia Stiinta A Vietii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 890 cuvinte
Nr caractere:
9 810 caractere
Marime:
16.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
chimite, stiinta
Predat:
la liceu
Sus!