Cauciucul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cauciucul se gaseste sub forma unei dispersii coloide in sucul laptos numit latex, al multor plante (peste 500 de specii), mai ales tropicale, apartinand familiilor moraceelor (de ex. guayula, Parthenium argentatum din Mexic si din sudul Statelor Unite) si euforbiaceelor. Din aceasta ultima familie face parte cea mai importanta dintre plantele producatoare de cauciuc, Hevea brasiliensis, originara din regiunea de la sudul fluviului Amazon si cultivata, pe scara mare, in Vietnam, Malaesia, Indonezia. Unele plante din regiunile temperate contin de asemenea cauciuc, insa in cantitati insuficiente pentru o exploatare industriala. Printre acestea se numara laptele cucului si unele specii de papadie. In aceste plante din urma, cauciucul se depune in radacina si se izoleaza prin dezagregarea acesteia cu hidroxid de sodiu.

Structura cauciucului. Formula bruta a cauciucului, C5H8 (Faraday, 1826; Dumas, 1838), este aceea ca a izoprenului. Proprietatile cauciucului, de exemplu tensiunea de vapori aproape egala cu zero si caracterul coloid al solutiilor sale, indica insa structura macromoleculara.

Incalzit, cauciucul nu distila; la temperaturi mai inalte de 300o el se descompune, dand izopren.

In conditii optime cauciucul se transforma, cu un randament de 58%, in izopren.

Cauciucul este deci un produs de polimerizare al izoprenului, un poliizopren, cu formula (C5H10) n. Fiecare rest C5H8, din macromolecula cauciucului, contine o dubla legatura care se manifesta prin reactii de aditie: cu brom se obtine un brom-derivat alb, insolubil, (C5H8Br2) n. La fel reactioneaza cu clor-iodul (clorul singur da si reactii de substitutie). Cu N2O3, cauciucul da o nitrozita. Prin hidrogenare catalitica se formeaza un hidrocauciuc, (C5H10) n, cu caracterul unei parafine macromoleculare, saturate.

Cauciucul formeaza cu ozonul o ozonida (C5H8O3) n, care da prin hidroliza (cu un randament de circa 90%) levulin-aldehida (C. Harries, 1901). S-a dedus de aici ca macromoleculele cauciucului contin catene lungi de felul urmator (H. Staudinger, 1922): O = HC CH2 CH2 CO + O=HC CH2 CH2 CO Levulin-aldehida Asemenea macromolecule pot fi considerate ca produsi de polimerizare, in pozitiile 1, 4 ai izoprenului. Grupele terminale ale acestor lanturi nu se cunosc.

Greutatea moleculara a cauciucului a fost determinata prin metodele aplicate si altor combinatii macromoleculare. Cauciucul de hevea este un material polidispers, cu greutati moleculare cuprinse intre 50 000 si 3 000 000, dar din care mai mult de 60% intrec 1 300 000 (grad de polimerizare peste 20 000). Gutaperca este identica, in ceea ce priveste compozitia si comportarea chimica, cu cauciucul. Ca si acesta, ea da prin ozonoliza numai levulin-aldehida. Proprietatile fizice sunt insa mult deosebite. Greutatea moleculara, determinata pe cale osmotica si viscozimetrica, este 40 000-50. 000; gradul de polimerizare este deci circa 600-700. Configuratia catenei macromoleculare. Spectrul de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cauciucul - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 874 cuvinte
Nr caractere:
15 317 caractere
Marime:
18.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
cauciuc, material, obtinere
Predat:
la liceu
Sus!