Câteva otrăvuri organice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Otrava - cuvant cunoscut de toata lumea ca o substanta chimica nociva pentru organismele vii. Este o arma atat de discreta si periculoasa incat cazurile de crima prin otravire sunt cele mai dificile de rezolvat. Din fericire toxicologia a evoluat mult, iar astazi se pot depista cu ajutorul tehnologiei avansate cele mai mici urme dintr-o substanta toxica. Printre cele mai vechi substante toxice care sunt si astazi cele mai cunoscute se numara arsenicul, cianura, sarurile metalelor grele (plumb, mercur) etc. Foarte des sunt folosite aceste substante anorganice in omucideri si in zilele noastre. Cianura are efect fulgerator si poate ucide in cateva minute. Sarurile metalelor grele si trioxidul de arsen provoaca moartea dupa un timp mai lung (cateva zile). Compusii taliului provoaca caderea parului. Clorura de bariu, des folosit in laborator pentru determiarea ionului sulfat, este letal in cantitate de 0, 8-1 g. Clorul a fost folosit ca si gaz de lupta iar inhalarea sa produce edem pulmonar grav si moarte.

Desi substantele acestea clasice sunt mortale si se iau masuri stricte de securitate la manipularea lor, ele par absolut inofensive in comparatie cu multe otravuri organice naturale, cu structuri bizare si complicate.

Este cunoscut faptul ca, in general, nu substantele sintetice create de om ci substantele naturale (alcaloizi, proteine extrem de complexe si, mai rar, molecule neproteice) sunt cele mai puternice. Cateva exemple de substante sunt insiruite mai jos, impreuna cu structura lor si cateva caracteristici: Stricnina se gaseste in frunzele si semintele de turta-lupului (Strychnos nux vomica). Acest alcaloid heptaciclic a fost prima oara sintetizata de Woodward in circa 30 de etape. Bastinasii o folosesc la otravirea sagetilor. Toxicitatea stricninei este foarte ridicata. Este un excitant medular si al centrilor bulbari, vasoconstricor si respirator. Este folosita utilitar ca raticid si pesticid. Doza toxica este de 10-15 mg, iar cea letala de 20-50 mg. Convulsile consituie principala manifestare clinica. Ele sunt precedate de gust amar in gura, anxietate, jena respiratorie, hiperreflectivitate, contracturi si extensia fortata a membrelor, moarte.

Stricnina provoaca moartea in chinurile cele mai groaznice ce se pot imagina, de aceea este mult mentionata in literatura (romane politiste etc. ) Compusii organofosforici sintetizati ca si gaze de lupta au o toxicitate foarte ridicata, pot provoca omucideri in masa, de aceea se folosesc in acte de terorism. Ei se prezinta sub forma a lichide incolore, cu miros caracteristic, volatile cu efect dramatic asupra organismelor vii chiar si in cantitate foarte mica. Primii compusi sintetizati, din grupa G, sunt: GA-tabun; GB-sarin; GD-soman; GF-ciclosarin. Ele sunt usor volatile, de aceea mai putin persistente. Agentii din grupa V, mai putin volatile, mult mai persistente, au o toxicitate mai ridicata. Cel mai mult studiat a fost VX (Etil S-2-diizopropilaminoetilmetil fosfonotiolat) ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cateva Otravuri Organice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
970 cuvinte
Nr caractere:
5 772 caractere
Marime:
128.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!