Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numele de calciu provine de la latinescul calcis: var (oxid de calciu). Acesta era cunoscut din antichitate fiind utilizat in constructie, ca ingrasamant agricol si in medicina prin calcinarea calcarului. Structura: Z=20; A=40; nucleul sau contine 20 protoni, 20 neutroni iar invelisul electronic contine 20 de electroni repartizati pe straturi si substraturi, dupa cum urmeaza: 1s 2s 2p 3s 3p 4s. Calciul se afla in grupa a doua principala si in perioada a patra, fiind un element din blocul s, metal alcalino-pamantos. Calciul este foarte raspandit in natura sub forma de compusi: fluorura de calciu, carbonat de calciu care formeaza zacaminte mari in scoarta pamantului sub forma de calcar, creta si marmura; sulfatul de claciu raspandit sub forma de gips; fosfatul de calciu intra in compozitia fosforitiilor si a apatitului. Calciul se mai gaseste in oase, in cojile de oua. Nu se gaseste liber in natura din cauza reacticitatii chimice mari. Calciul se prepara prin electroliza topiturii de clorura de calciu in amestec cu florura de calciu.

Este un metal alb-argintiu, maleabil, cu densitatea 1, 55 g/cm si punct de topire 850 C.

Raza atomica este mai mica decat a potasiului dar mai mare decat a celorlalte elemente din perioada a patra. Raza ionica Raza ionica este mai mare decat a potasiului dar mai mica decat a nemetalelor din perioada a patra. Energia de ionizare este mica, avand un caraceter metallic pronuntat.

Proprietati chimice: Calciul are character metallic pronuntat, cedand cu usurinta cei doi electroni de pe stratul patru pentru a ajunge la configuratia electonica a argonului: Ca-2e=Ca. In seria de activitati a metalelro ocupa pozitia a doua dupa potasiu. Calciul are valenta 2 si numarul de oxidare (in combinatii) +2. In aer la tempertura obisnuita calciul se acopera repede cu un strat de oxid. de aceea se pastreaza in tuburi inchise, fara aer sau in glicerina; incalzit, arde cu flacara rosiatica, vie si se transforma in oxid: Ca + O = CaO Reactineza cu apa la temp obisnuita cu formare de hidroxid de calciu si degajare de hidrogen: Ca + H O = Ca (OH) + H Se combina usor cu halogenii rezultand halogenuriile de calciu: Ca + Cl = CaCl Cu sulfura da la cald sulfura de calciu: Ca + S = CaS Cu azotul la temperature inalte da azotura de calciu: Ca + N = Ca N Reactia calciului cu acizii este foarte energica si duce la formarea sarurilor de calciu si la degajare de hidrogen: Ca + HCl = CaCl + H Intrebuintarile calciului: Calciul este intrebuintat la indepartarea azotului si oxigenului din aer in scopul obtinerii gazelor rare. In cantitati mici intra in compozitia unor aliaje folosite la confectionarea lagarelor.

Are utilizare in tehnica vidului pentru indepartarea gazelor. Ionii de calciu au un rol hotarator in constitutia sistemului osos si nervos, in functiomarea inimii si in procesul de coagulare a sangelui. Compusii calciului au multiple utilizari in medicina, agricultura, constructii si tehnica, etc.

Compusi importanti ai ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calciul - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
606 cuvinte
Nr caractere:
3 340 caractere
Marime:
9.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
calciu, substante
Predat:
la liceu
Sus!