Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capul de serie al acestor substante este benzenul C6H6, cunoscut de multa vreme si obtinut mai tarziu in cantitati industriale, impreuna cu alte hidrocarburi asemanatoare, din gudroanele care rezulta din distilarea carbunelui de pamant, procesul curent de obtinere a cocsului.

Aceste substante au fost numite si "aromatice", intrucat benzenul a fost preparat pentru prima oara prin distilarea unei rasini aromatice, smirna. Importanta benzenului si a hidrocarburilor asemanatoare este cu totul remarcabila, deoarece o foarte mare parte a produsilor organici cu?noscuti au la baza un schelet aromatic.

Meritul de a fi indicat pentru prima oara ( 1865) formula probabila a benzenului ii revine lui Fr. Aug. Keku1e, care i-a atribuit structurile urmatoare, bine cunoscute in chimie, structuri care s-au pastrat si se utilizeaza curent, cu anumite limitari de interpretare, si in prezent (for?mulele a, b)

Potrivit acestei structuri, benzenul (sau derivatii lui c si d) apare ca o hidrocarbura de trei ori nesaturata dar, deoarece nu manifesta in mod practic aproape de loc un astfel de caracter, Kekule a admis ca. dublele legaturi oscileaza continuu, luand prin urmare alternativ formele a sau b. El a cautat asadar, sa inlature pe aceasta cale obiectia, justificata, ca adoptand o struc?tura fixa si nu oscilanta, ar trebui in mod necesar sa apara doi derivati benzenici disubstituiti diferiti, c si d (in d radicalii sunt legati dublu, iar in c, simplu), ceea ce experienta nu confirma. Prin oscilare continua, dublele legaturi ar capata un alt caracter, iar substanta o comportare aparte, satu?rata, benzenica sau aromatica, ale carei caracteristici principale vor fi descrise in cele ce urmeaza.

In prezent, prin masurari fizice, este pe deplin stabilita configuratia hexagonal regulata a moleculei benzenice, asa cum a fost propusa de Kekule, cu adaugarea ca cei sase atomi de carbon sint asezati in acelasi plan, la distante egale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Benzenul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 112 cuvinte
Nr caractere:
5 452 caractere
Marime:
9.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
substante, chimie, benzen
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Profesorului:
Batar Daniela
Sus!