Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nitrogenul a fost captat pentru prima oara in anul 1772 de doctorul de origine britanica Daniel Rutherford si recunoscut oficial ca unul dintre gazele elementare in jurul anului 1776 de catre chimistul francez Antoine Laurent Lavoisier.

Azotul este un caz incolor, inodor, insipid si non-toxic. El poate fi condensat intr-un lichid incolor si apoi compresat intr-un solid incolor si cristalin.

Nitrogenul are denistatea cu putin mai mica decat a aerului si este mai putin solubil in apa decat oxigenul.

El nu intretine viata fiintelor care il respira.

Temperatura de topire a azotului este de 210, 01 C, in timp ce cea de fierbere este de 195, 79 C. Stare naturala: Azotul este unul dintre gazele extrem de raspandite in natura.

El se gaseste atat in stare libera cat si sub forma de compusi: In stare libera, azotul reprezinta 78% din volumul aerului atmosferic.

Compusii azotului sunt: -anorganici (amoniac, azotati, etc. ) -organici (uree, proteine) Azotul de gaseste intr-o proportie de la 1 la 10 % in fiecare din organismele vii.

Proprietati chimice: Azotul nu arde si nu intretine arderea. El prezinta o reactivitate chimica relativ scazuta.

Reactia cu oxigenul: La temperaturi de peste 3000 C, azotul se combina cu oxigenul si formeaza monoxid de azot: N2 + O2 (2NO (reactia este reversibila) Reactia cu hidrogenul: La temperatura si presiune mare, in prezenta unui catalizator, azotul reactioneaza cu hidrogenul, rezultand amoniac: N2 + 3H2 (2NH3 (reactia este reversibila) Principalii compusi anorganici ai azotului sunt: NH3 HNO3 NH4Cl (Sarurile de amoniu) (NH4) 2CO3 (Praful de copt) Circuitul azotului in natura: Activitatea redusa a azotului a permis utilizarea lui la cresterea unei atmosfere inerte. El reprezinta elementul protectorfata de actiunile energetice si nedorite ale oxigenului.

Plantele si animalele superioare nu pot asimila direct azotul din aer. Plantele extrag azotul de care au nevoie, prin radacinile lor, din sol, care contine amoniac sau ioni de amoniu si azotati. Combinatiile azotului din plante sunt transferate animalelor erbivore, o data cu hrana lor.

Azotul combinat din corpul animalelor si plantelor se reantoarce in sol dupa moartea si putrezirea acestora, in timpul putrezirii intervin bacterii care transforma azotul proteinelor si al altor combinatii organice in amoniac.

In terenurile cultivate de om, cantitatea de azot asimilabil extrasa de plante e mai mare decat aceea care se regenereaza in mod natural. Din aceasta cauza e nevoie sa se adauge acestor soluri ingrasaminte azotate.

Utilitati ale azotului: Majoritatea azotului folosit in industrie este obtinut prin distilarea aerului lichid. Acesta este apoi folosit pentru a sintetiza amoniacul. Din amoniacul produs in aceasta maniera e obtine o mare varietate de produse chimice, incluzand fertilizatori, ingrasaminte chimice, etc. O alta folosire a azotului o reprezinta, in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Azotul - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
490 cuvinte
Nr caractere:
2 899 caractere
Marime:
14.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!