Atomul și teoria atomică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este studiul naturi atomilor si a fortelor ce ii tin impreuna. In filozofia Greciei Antice cuvantul ATOM era folosit pentru a descrie cea mai mica parte a materiei ce putea fi conceputa. Aceasta fundamentala particula, sa folosim termenul folosit pentru conceptul de astazi, era indestructibila; de fapt, cuvantul grecesc pentru atom inseamna nedivizibil. Cunostintele despre marimea si natura atomului a crescut incet peste secole cand oamenii erau multumiti pur si simplu sa speculeze despre el.

Cu apropierea stintei experimentale in secolele 16-17 se grabea progresul in teoria atomica.

Chimisti curand au recunoscut ca toate lichidele, gazele si solidele pot fi analizate in componentele lor fundamentale sau elememtele lor. De exemplu, sarea sa descoperit ca este compusa din doua distincte si diferite elemente, sodiu si clor, care sunt tinute impreuna intr-o forma intima cunoscuta ca compus chimic. Aerul sa descoperit ca este alcatuit din amestecul de gaze oxigen si nitrogen. Apa a fost simbolizata cu HOH, insemnand ca este alcatuita din doi atomi de hidrogen pentru fiecare atom de oxigen.

John Dalton a fost un profesor si chimist englez, fascinat de carpeala elementelor zapacite. La inceputul secolului 19 el a facut un studiu despre modul in care elementele variate se combina cu alte si formeaza compusi chimici. Alti savanti, printre ei si fizicianul englez Isaac Newton, specula deja ca cele mai mici unitati ale substantei sunt atomi.

Dalton era privit ca fondatorul teoriei atomice deoarece el a facut teoria cantitativa. El a aratat cum acesti atomi se unesc impreuna in masuri definite. Ivestigatiile ulterioare au dovedit ca cea mai mica unitate a unei substante chimice cum ar fi apa este molecula.

Fiecare molecula de apa este alcatuita din un singur atom de oxigen si doi atomi de hidrogen uniti de o forta electrica numita legatura chimica. Toti atomi unui element dat, chimic se poart la fel. Astfel ditr-un punct de vedere chimic, atomul este cea mai mica entitate considerata. Propietatile chimice ale diferitelor elemente sunt complet diferite; atomi lor se combina in multe feluri diferite si formeaza o multitudine de diferiti compusi chimici. Unele elemente, cum sunt gazele heliu si argon, sunt inerte, ele nu reusesc sa reactioneze cu alte elemente. Spre deosebire de oxigen, care are o molecula diatomica (doi atomi se combina intr-o singura molecula) , heliu si alte gaze sunt le elemente monoatomice, cu un singur atom in molecula.

Studiul gazelor a atras atentia unui fizician italian Amadeo Avogadro, care in 1811 a formulat o lege importanta care ii poarta numele. Aceasta lege stabileste ca doua volume egale de gaze diferite contin acelasi numar de molecule comparate sub aceleasi conditi de temperatura si presiune. Dandu-se aceste conditi, doua sticle identice, una umpluta cu oxigen si cealalta cu heliu, vor contine acelasi numar de molecule. De doua ori mai multi atomi de oxigen vor fi prezenti, deoarece oxigenul este ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atomul si teoria atomica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 628 cuvinte
Nr caractere:
9 113 caractere
Marime:
10.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
atomi, teorie atomica
Predat:
la liceu
Sus!