Articolele Sticlo-cristaline

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Metoda elaborata in anii 50 a folosirii cristalizarii sticlei au permis de a primi materiale sticlocristaline numite in URSS microcristaline.

Microcristalele datorita structurii fine a cristalelor, in functie de masa mica, combinarii proprietatilor de pret fizico-chimice si posibilitatii obtinerii prin metoda tehnologiei sticloase, pe larg se folosesc in diverse domenii a gospodariei comunale.

zgura sticloasa obtinuta pe baza zgurei de sital metalurgice si sint menite pentru folosirea pe larg in diverse domenii industriale si in constructii.

Dirijarea cristalizarii sticlei se foloseste pentru obtinerea materiei sticlocristaline de tip microcristaline si zgura de sital. In masa sticloasa, ce are calitati obtimale de cristalizare in masa se introduc adaosuri ce intensifica procesul de catalizare numiti catalizatori.

Introducerea unor cantitati mici de catalizatori la o anumita prelucrare termica aduc la formarea in sticla a centrelor de cristalizare, ce contribuie la obtinerea structurii fine in material.

Mecanismul formarii centrelor de cristalizare in functie de compozitie sticloasa in tipul catalizatorului pot fi diverse.

Intr-un caz in calitate de catalizator se folosesc agenti de catalizare mecanici metale de pret si oxizii lor (Pt, Au, Ar, CuO) care in rpocesul de fierbere se dizolva in masa sticloasa.

La prelucrarea termica a acestor sticle (la temperatura corespunzatoare primei stadii de catalizare). Catalizatorii indicati se elimina in forma de particole microcristaline cu dimensiuni mai mici de 100 A, care prezinta bazele de catalizare a sticlei.

In alt caz catalizatorii servesc diferiti oxizi si sarurile metalice (fosfati, sulfati, storizi, oxizi de titan, circoniu etc). Acesti catalizatori contribuie la distribuirea sticlei in doua faze de topire de diferita compozitie in timp ce acesti catalizatori intra in compozitia unei din acesteia faze formind pe tot volumul sticlei potiuni microlicuate. Prin aceasta se formeaza o mare suprafata de desfacere a fazelor, care scade energia formarii centrului de cristalizare a fazei initiale si apeleaza la dezvoltarea stabila a centrelor de cristalizare pe toata masa aceasta este prima stadie de cristalizare.

In cristalizarea zgurei de sital are loc microlicuatia caracteristica cristalizarii.

Continutul sulfilitatii de sulf in limitele anumite nu influenteaza la natura fazei de cristalizare, dar anume in acest caz determina cantitatea ei. Un rol pozitiv in procesele indreptate asupra cristalizarii sticlei joaca ftorul, adaosurile care micsoreaza temperatura inceperii cristalizarii, ce este foarte important din punct de vedere tehnologic.

Daca se ridica temperatura in contuna a prelucrarii termice se pronunta faza cristalica principala. Formarea ei se reguleaza cu structura materialului primit pe prima treapta. Cresterea cristalelor, marimea lor, consecutivitatea eliminarii fazelor cristalice pe a doua treapta a cristalizarii e posibila si regularea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Articolele Sticlo-cristaline
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
599 cuvinte
Nr caractere:
3 355 caractere
Marime:
10.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
cristalizare, materiale
Predat:
la gimnaziu
Sus!