Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria argintului este strans legata de cea a aurului.

Prin faptul ca si el se gaseste uneori in natura sub forma nativa, cu stralucirea lui deosebita este cunoscut din cele mai vechi timpuri ale antichitatii si folosit la confectionarea podoabelor si apoi la fabricarea monedelor.

Din cele scrise in Biblie reiese ca argintul era cunoscut cu 2000 ani i. e. n., iar Homer ne asigura in Iliada ca Achile avea scutul si spada de argint.

Alte opinii, bazate pe studierea diferitelor obiecte de argint ce au fost descoprite in morminte, arata o vechime de 3500 ani i. e. n. In vechiul Egipt, cand se extragea si cunostea numai argintul nativ, valoarea sa era cam aceeasi cu a aurului.

Mai tarziu, prin sec. XV i. e. n. dupa ce se cunostea si procedeul de extragere al argintului din combinatii (din sulfura de argint) pretul lui incepe sa scada fata de cel al aurului.

In fostul palat al regelui asirian Sargon din orasul Korsabad au fost gasite placi datand din anul 710 i. e. n., una de aur si alta de argint, pline cu inscriptii, dar pe una din ele se mentioneaza un fapt important, ca 131/3 parti de argint valorreaza cat o parte de aur.

Numele argintului provine, probabil, de la culoarea sa alba cuv. Kesef din ebraica veche, deriva de la cuv. khasov care Insemna palid, iar cuv. grecesc argyros provine de la argos care inseamna a straluci. De la argyros s-a trecut in latina la argentum, denumire care a ramas pana azi in multe tari si de unde provine si denumirea stiintifica a caestui element.

In Evul Mediu, alchimistii, obsedati de astrologie, comparau argintul cu luna din cauza culorii sale palide (in contrast cu aurul, care simboliza Soarele). Alchimistul Geber in: Catrtea despre metale scria: Luna sau argintul. Ddescoperirea faptului ca de multe ori in minereulrile de plumb (in special sulfura de plumb- galena) se gaseste si argint, care se putea extrage, a facut pe alchimisti sa creada in transmutarea plumbului argintifier in argint.

De fapt, din plumbul argintifier se putea extrage argint, dar numai cel continut ca impuruitate in acesta. Evident ca nu se putea transforma plumbul in argint.

Unii alchimisti credeau ca aurul este argint colorat si ca indepartand culoarea galben rosiatica a aurului se ajunge la argint.

Extragerea argintului se facea prin mai multe procedee. Amalganarea se cunostea din antichitate, un numai la extragerea aurului dar si la cea a argintului. Daca la obtinera aurului, mercurul avea rolul de a se alia in orima faza cu particulele mici de aur nativ, la extragerea argintului se putea folsi acest procedeu si plecand de la principala combinayie a argintului, sulfura de argint: Asadar, in vreme ce in procesul amalganariila aur mercurul se aliaza numai cu aurul curat, la argint, mercurul dizolva argintul chiar din clorura de argint, caci el se combina si cu clorul separat.

Rafinarea argintului se cunostea si ea, ca si a auruli din antichitate. Procedeul este cel al copelatiei. Aurul sau ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Argintul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 079 cuvinte
Nr caractere:
5 365 caractere
Marime:
9.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
argint, metal
Predat:
la liceu
Sus!