Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arenele se mai numesc si hidrocarburi aromatica, continind in molecula lor unul sau mai multe cicluri de 6 atomi de carbon. Atunci cind molecula este formata din un ciclu se numesc arene mononucleare, iar atunci cind molecula cuprinde doua sau mai multe cicluri se numesc arene polinucleare.

Bifenil Difenilmetan Nuclee condensate Condensare liniara Naftalina Antracen Condensare angulara Fenantren Structura si nomenclatura La hidrocarburile aromatice mononucleare capul seriei este benzenul C6H6, omologul superior fiind metilbenzenul (toluen), urmind apoi in seria omologa etilbenzenul, n propilbenzenul, izopropilbenzenul (cumen). Pentru derivatii substituiti ai benzenului exista 3 tipuri de izomeri: orto (1, 2), meta (1, 3) para (1, 4). Sinteza arenelor Piroliza Piroliza substantelor organice este una dintre cele mai importante cai de obtinere a arenelor avind drept materie prima lemnul dar mai mult carbunele. Distilarea uscata a carbunilor cuprinde procese complexe care au loc la temperaturi de 500-1200 0C, la vid, obtinindu-se urmatoarele fractiuni: fractiunea gazoasa formata din hidrogen, oxid si bioxid de carbon, amoniac, hidrogen sulfurat dar si unele hidrocarburi gazoase fractiunea lichida: ape amoniacale si gudroane, cu un continut diferit de hidrocarburi, dar si combinatii organice cu oxigen si azot.

fractiunea solida formata numai din cocs.

Dupa temperatura la care are loc acest proces de piroliza se pot deosebi: distilare la temperatura joasa 5000C-6000C numita si distilare primara sau semicarbonizare care urmareste obtinerea distilatelor necesare ca materii prime in industria chimica. Ea se aplica la huila, carbune brun, turba in cuptoare de distilare.

o distilare la temperatura medie 6000C-7000C (cocsificare la temperatura medie) distilare la temperatura inalta 9000C-12000C (cocsificare prin care se obtine cocsul metalurgic). In urma diferitelor procese rezulta un ulei de absorbtie saturat cu hidrocarburi; acesta este incalzit la 135-1400C iar apoi distilat cu abur supraincalzit intr-o coloana de distilare.

Produsul de distilare pina la 1400C format din benzen, toluen, xilen-reprezinta benzenul brut. Amestecul cu puncte de fierbere peste 1400C (naftalina, compusi aromatici cu sulf azot oxigen) formeaza un bun amestec dizolvant cunoscut sub denumirea de solvent nafta.

Gudroanele de carbune Sunt o alta importanta sursa de materie prima pentru industria chimica; ele se prezinta ca un lichid uleios, brun negru, foarte viscos, cu un miros caracteristic, neplacut si patrunzator. Gudroanele sunt formate din numeroase substante organice care pot fi grupati astfel : Componentele acide sunt reprezentate de acid acetic, fenol, cresol.

Componentele bazice sunt formate din diferiti compusi cu azot: anilina, toluidina, piridina.

Componentele neutre sunt reprezentate prin hidrocarburi (alcani (pentan, hexan, heptan), alchene (pentena, octena) hidrocarburi aromatice (benzen, toluen ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arene
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 093 cuvinte
Nr caractere:
6 256 caractere
Marime:
65.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
arene, chimie
Predat:
la liceu
Sus!