Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apa este denumirea comuna aplicata pentru starea lichida a combinatiei hidrogen-oxigen H20. Filosofii antici considerau apa ca un element de baza, reprezentativ pentru toate substantele lichide. Oamenii de stiinta nu au renuntat la aceasta conceptie decit in a doua parte a secolului al XVIII-lea. In 1781 chimistul englez Henry Cavendish a obtinut apa prin detonarea unui amestec de hidrogen si aer. Rezultatele experientei sale au fost explicate in intregime abia dupa doi ani, cand chimistul francez Antoine Laurent Lavoisier a dovedit ca apa nu era un element ci o combinatie de oxigen si hidrogen.

Intr-o lucrare stiintifica, prezentata in 1804, chimistul francez Joseph Lovis Gay-Lussac si naturalistul Alexander von Humboldt, au demonstrat ca apa consta din doua unitati de volum de hidrogen si una de oxigen, asa cum reiese si din formula utilizata azi, H2O. Aproape tot hidrogenul din apa are masa atomica 1. Chimistul american Harold Clayton Urey a descoperit in 1932 prezenta in apa a unei cantitati foarte mici (de 1 la 6000) de asa numita apa grea sau oxid de deuteriu (D2O). Deuteriul este un izotop al hidrogenului cu masa atomica 2. In 1951, chimistul american Aristid Grosse a descoperit ca apa din natura contine deasemenea oxid de tritiu (T2O), tritiul este izotopul hidrogenului cu masa atomica 3. Deuteriul, este un izotop stabil, neradioactiv al hidrogenului, cu masa atomica 2, 01363 si simbolul D sau 2H. In mod obisnuit se numeste hidrogen greu, deoarece masa sa atomica este dubla fata de hidrogen, dar are proprietati chimice identice. Deuteriul are masa dubla deoarece atomul lui contine un proton si un neutron, in loc de numai de un proton.

Hidrogenul din natura contine aproximativ 0, 02 % deuteriu. Punctul de fierbere al deuteriului este mai inalt decat al hidrogenului obisnuit. Apa grea (D2O) fierbe la 101, 420 C, fata de 1000 C a apei obisnuite.

Ea ingheata la 3, 810 C fata de 0o C pentru apa obisnuita. Densitatea apei grele la temperatura camerei este cu 10, 79% mai mare decat a apei obisnuite.

Deuteriul care a fost descoperit de chimistul american Harold Urey in 1932, a fost primul izotop separat in formula pura dintr-un element. S-au dezvoltat mai multe metode pemtru separarea izotopului din hidrogenul natural. Cel mai des utilizate doua metode sunt distilarea fractionala, si un proces de schimb catalitic intre hidrogen si apa. In ultima metoda, in care apa si hidrogenul sunt unite in prezenta unui catalizator corespunzator, in apa se formeaza de trei ori mai mult deuteriu decat in hidrogen.

Apa grea urmeaza sa fie utilizata in centrale atomo electrice in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar in Statele Unite a fost inlocuita cu electozi de grafit.

B Tritiul Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului cu masa 3 si simbolul 1H3 sau T. Nucleul tritiului contine un proton si doi neutoni si are masa atomica de 3, 016049. Emite radiatii beta si se transforma intr-un nucleu de heliu cu masa ...

Bibliografie:

Introducere

A Deuteriul

B Tritiul

II. Proprietati

III. Apa in natura

IV. Apa si materia vie

V. Ciclul apei in natura

VI . Compozitia apei

VII. Purificarea apei

VIII. Desalinizarea apei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 511 cuvinte
Nr caractere:
12 098 caractere
Marime:
75.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
apa, chimie
Predat:
la liceu
Sus!