Antihistaminice H1, derivați alchilaminici, substanțele citotoxice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu aproape 5000 de ani inainte de era noastra, intr- un mormant fastuos era zidit pentru eternitate unul dintre faraonii Egiptului. Murise la cateva minute dupa ce fusese intepat de o albina. O fresca foarte sugestiva povesteste aceasta nefericita si curioasa intamplare.

Orice stupar stie, insa, ca intepatura unei albine nu provoaca moartea. Si totusi faraonul a murit de o singura intepatura de albina. Asa o dovedeste fresca gasita in mormantul lui si hieroglifele explicative care o insotesc. Au trebuit sa treaca 7000 de ani aproape, ca sa se explice misterul acestei intaplari iudata.

Si astazi sunt cazuri cand oameni intepati de o albina sau de o viespe fac brusc o scadere mare de tensiune, isi pierd cunostinta, se sufoca si numai in cateva minute mor, inainte chiar ca medicul chemat de urgenta sa poata acorda primul ajutor. Oamenii de stiifita au denumit acest accident dramatic soc anafilactic sau soc alergic, acelasi soc care cu mii de ani in urma a produs moartea faraonului. Acelasi mecanism a produs socul atunci si-l produce si astazi. Alergia dupa cum se vede nu este o boala noua si, fara indoiala, nici o boala moderna, dar a devenit mai frecventa.

Cand aceasta boala a inceput sa fie studiata cu atentie s-a observat ca sunt oameni care fac alergii cu sau fara soc nu numai la intepaturile de albina sau de viespe cat si dupa injectii cu penicilina sau dupa anumite mancaruri sau in contact cu mucegaiurile, cu praful, cu polenul, cu diverse substante chimice etc. Cazurile observate au fost studiate minutios si s-a dovedit ca alergia se poate manifesta sub diferite forme, uneori ca o simpla mancarime a pielii, alteori ca o eruptie urticariana, in alte cazuri sub forma de criza de astm sau de rinita si in sfarsit sub forma socului alergic mortal. Aceleasi manifestari de boala existau, desigur, si acum 5000 sau 7000 de ani. Nimeni, insa, nu stia cauza bolii si nimeni nu denumea atunci aceste suferinte, atat de variate ca aspect, alergie.

Fara indoiala ca in prezent cazurile de alergie sunt mai frecvente. Cauzele care declanseaza alergia sunt si ele mai frecvente si alergicii sunt mai numerosi. Nimeni nu se indoieste ca in urma cu mii de ani exista si praf si polen si mucegaiuri si blanuri de animale, dar nu existau atunci, ca acum atatea substante chimice si atatea medicamente care sa poata provoca alergia. Ele sunt evident produsul civilizatiei noastre. Oare nu-i mai putin adevarat ca in urma cu mii de ani nu existau atatea miliarde de oameni pe suprafata pamantului, atatea abuzuri de medicamente, atata poluare, atata stres, atata abuz si risipa de energie nervoasa.

Se vede deci ca alergia nu este o boala produsa de civilizatie. Civilizatia a inmultit, insa, cauzele care pot provoca sau declansa alergia. Odata cunoscute aceste cauze si inlaturate, cazurile de alergie pot fi reduse simtitor. Daca este adevarat ca civilizatia, tehnica, favorizeaza fenomenul alergic, este la fel de adevarat ca tot ea ofera cercetatorilor mijloacele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antihistaminice H1 Derivati Alchilaminici Substantele Citotoxice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 593 cuvinte
Nr caractere:
19 997 caractere
Marime:
39.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!