Previzualizare referat:

Extras din referat:

METANOLUL

Metanolul sau alcoolul metilic, CH3-OH este cunoscut si sub numele de alcool de lemn, pentru ca a fost obtinut pentru prima oara din lemn (prin distilare). Exista metanol in cantitati extrem de mici in fumul de la arderea lemnelor si in vinul nou.

Proprietati fizice

Metanolul este un lichid incolor, voatil

, cu miros usor dulceag (foarte asemanator cu al etanolului); este foarte usor solubil in apa si in alti alcooli: se amesteca perfect cu apa si cu etanolul in orice proportie. De aici, pericolul intoxicatiilor provocate de consumarea lui in loc de etanol, cu care se confunda foarte usor.

Actiunea biologica a metanolului

Metanolul are actiune toxica asupra organismului uman.

Toxicitatea metanolului se datoreaza faptului ca, dupa ce este introdus in organism el este transformat in compusi toxici (aldehida) sub actiunea unei enzime (alcool dehidrogenaza) prod. de corpul omenesc. Acesti compusi, in cantitate mica ataca celule ale retinei, provoaca o degenerare a nervului optic, care duce la orbire.

Arderea metanolului

Metanolul este foarte inflamabil si arde cu o flacara albastra-deschis, aproape invizibila transformandu-se in CO2 si H2O. Desi prezinta numeroase avantaje, are o putere caloric mare ~7000kcal/kg, formeaza prod de reactie care nu polueaza atmosfera totusi nu este folosit in prezent drept combustibil din cauza actiunii sale toxice.

Aplicatii practice

Se foloseste tot mai rar ca solvent si combustibil din cauza toxicitatii. El constituie material prima pt. sintetizarea altor compusi organici utilizati pt. prod. de mase plastice, coloranti, rasini sintetice,

ETANOLUL

Etanolul sau alcoolul etilic, C2H5-OH este cunoscut in intreaga lume sub numele de alcool.Din antichitate si pana astazi, este constituientul essential al tuturor bauturilor alcoolice. Etanolul se obtine prin fermentatia alcoolica a compusilor dulci (zaharine) din fructe sau din melasa sub actiunea unor ciuperci (Saccharomyces cerevisiae) care exista in drojdia de bere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alcooli.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
796 cuvinte
Nr caractere:
4 617 caractere
Marime:
13.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
alcool, chimie, pericol, intoxicatie
Predat:
la liceu
Sus!