Acidul acetic - oțetul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

E un lichid incolor, cu miros caracteristic, intepator; se amesteca in orice proportii cu apa ; Temperaturile de topire/fierbere sunt 16, 7 C respectiv 118, 2 C. Se fabrica prin fermentarea acetica a solutiilor diluate de alcool, prin distilarea uscata a lemnului (v si acid pirolignos) sau prin oxidarea aldehidei acetice. Otetul contine a. a. in concentrajie de 3-9%. Acid Acetic glacial este un acid acetic de concentratie 98-99, 8%. Se foloseste la prepararea acetatului de celuloza, la fabricarea de solventi pentru industria de lacuri si vopsele, in industria medicamentelor, in industria alimentara, a matasii.

In industrie, acidul acetic se obtine prin distilarea uscata a lemnului. Materialul lemnos se incalzeste la 900-1000 C, in absenta aerului, si astfel rezulta mai multi produsi: carbunele de lemn (folosit drept combustibil si reducator (mangal)), produsi gazosi (CH4, CO, CO2) si un produs lichid (acid pirolignos). Acidul pirolignos este un amestec de substante, printre care acidul acetic, metanol, acetona si alti acizi superiori. Din acest amestec, acidul acetic este izolat prin extractie cu solvent selectiv.

Acidul acetic este folosit drept condiment si consumat in solutie 3-6% (solutia se numeste otet) si ca materie prima in industria farmaceutica, la prepararea aspirinei (acid acetilsalicilic). Unele saruri ale sale (acetatii de Fe, Cr, Al) se folosesc ca mordanti in vopsitorie (mordantii sunt fixatori ai culorii pe fibra). ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acidul Acetic Otetul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
501 cuvinte
Nr caractere:
2 908 caractere
Marime:
31.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Predat:
la gimnaziu
Sus!