Acidul Acetic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acidul acetic sau acidul etanoic (CH3COOH) este un lichid incolor cu miros patrunzator si iritant. Acidul acetic pur (anhidru) se numeste acid acetic glacial datorita aspectului de gheata al cristalelor formate la temperatura camerei. In solutii diluate (3% - 6%) se numeste otet si se foloseste in alimentatie. Acidul acetic este miscibil cu apa si cu majoritatea solventilor organici. Este insolubil in sulfura de carbon. Acidul acetic are un coeficient de partitie mai mare in solventi polari nemiscibili cu apa decat in apa si de aceea se poate extrage din solutii apoase in eter sau acetat de etil. La randul sau, acidul acetic este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rasinilor si a uleiurilor esentiale. Densitatea solutiilor apoase de acid acetic prezinta un maxim la o concentratie de 77% acid. Pentru fabricarea acidului acetic se aplica mai multe metode: fermentatia acetica are loc in prezenta a numeroase specii de microorganisme din genul acetobacter, rezultand solutii apoase diluate, cu 3% - 15% acid acetic, din care acidul se izoleaza prin distilare.

la distilarea uscata a lemnului se obtine o solutie apoasa numita acid pirolignos (otet de lemn) care contine 5% - 6% acid acetic, 2, 8% alcool metilic, 2% rasini si un numar mare de alte substante, insa in cantitati reduse; din acest amestec acidul acetic se separa indirect prin tratare cu lapte de var si transformarea sa in acetat de calciu, urmate de recuperarea acidului prin tratare cu acid sulfuric, fie direct prin eliminarea celorlalte impuritati si distilare.

al treilea procedeu de fabricare a acidului acetic este oxidarea acetal delhidei, cu aer sau cu oxigen 60 (C in prezenta de acetat de mangan drept catalizator, care are rolul de a favoriza descompunerea acidului peracetic intermediar. Se obtine un randament de 95-97% acid acetic.

Daca oxidarea se face cu oxigen la 40 (C in prezenta de acetat de cobalt si de cupru se obtine un amestec constituit din 50-55% acid acetic, 35-40% anhidrida acetica si 10% apa. Acidul acetic este un acid monoprotic destul de slab cu o constanta de disociere Ka=1, 8 x 10 la puterea 5. Acidul acetic joaca un rol esential in industria chimica organica. Este utilizat atat ca atare, ca solvent, desi este puternic coroziv, cat si la prepararea unui numar mare de compusi importanti, printre care acetanimida, anhidrida acetica, cetena, acetat de vinil si acid acetil salicilic, acetat de celuloza, esteri utilizati in parfumerie, coloranti.

Acetatul de etil (CH3COOC2H5) este un lichid incolor inflamabil, cu miros placut, miscibil cu alcooli comuni, esteri, cetone, eteri, cloroform, benzen, toluen si alti solventi organici obisnuiti. Este folosit ca solvent si ca materie prima in fabricarea colorantilor sintetici, intermediarilor pentru medicamente de sinteza, etc.

Acetatul de benzina (CH3COOCH2C6H5) este un lichid incolor, cu miros specific apropiat de mirosul de iasomie, aproape insolubil in apa, miscibil cu alcool, eter, etc.

Se obtine ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acidul Acetic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
495 cuvinte
Nr caractere:
2 719 caractere
Marime:
8.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
acid, substante
Predat:
la gimnaziu
Sus!