Superoxid Dismutaza

Cuprins referat:

1.Generalitati.Enzime................................3
2.Caracteristici generale ale superoxid dismutazei..........................................4
3.Nomenclatura.......................................5
4.Raspandire si rol in organism.....................6
5.Concluzii.............................................7

Extras din referat:

GENERALITATI- ENZIME

Enzimele (din limba greaca - zymosis - ferment) sunt proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator. Ele sunt substante care catalizeaza reactiile biochimice din organism, avand un rol esential in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie, intalnindu-se in toate organismele animale, vegetale si in microorganisme, mai fiind denumite din aceasta cauza biocatalizatori. Fara enzime , procesele biochimice s-ar desfasura cu viteze foarte mici. Rolul in organism: descompunerea moleculelor mari, accelereaza procesele metabolice, coordoneaza unele etape ale ciclului metabolic.

In functie de reactia pe care o catalizeaza, enzimele se clasifica in 6 clase:

Oxidoreductaze;

Transferaze;

Hidrolaze;

Liaze;

Izomeraze;

Ligaze.

Superoxid dismutaza se incadreaza in clasa oxidoreductazelor, fiind o oxidaza.

CARACTERISTICI GENERALE SOD

SOD este o enzima care catalizeaza transformarea anionului superoxid in oxigen molecular si peroxid de hidrogen, fiind un mecanism biologic primar de aparare impotriva superoxidului. Anionul superoxid este una dintre cele mai reactive specii de oxigen si este produs in diferite procese endogene normale, inclusiv in auto-oxidarea hemoglobinei, in hidroxilarea oxidazei microzomale cu functii mixte sau in procesul de fagocitoza granulocitara. De aici reiese rolul deosebit pe care aceasta enzima il are in organism.

Oxidazele sunt oxidoreductaze care catalizeaza reactiile anumitor substraturi ca oxigenul molecular sau ale peroxizilor, fiind caracterizate prin transfer de hidrogen sau de electroni de pe un donor pe un acceptor, care este oxigenul molecular; ca produs de reactie se formeaza apa. Oxidazele pot fi clasificate in functie de mecanismul de actiune, in: oxigenaze, hidroxilaze si oxidaze transportoare de electroni. Superoxid-dismutaza este o oxidaza transportoare de electroni, mai exact o metaloenzima.

Superoxid-dismutaza (superoxid : superoxid-oxidoreductaza) este o enzima intalnita in toate organismele aerobe sau aerotolerante, care se incadreaza in grupa metaloenzimelor, molecula sa putand contine, in functie de sursa biologica, fier, cupru, magneziu sau zinc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Superoxid Dismutaza.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Marime:
105.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
enzima, biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!