Dioxinele și Efectele lor Asupra Sănătății Umane

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Fapte-cheie

Dioxinele sunt un grup de compuşi chimici, care sunt legate de poluanţi de mediu.Dioxinele sunt găsite în întreaga lume în mediu şi se acumulează în lanţul alimentar, în principal, în ţesutul gras de animale.Mai mult de 90% din expunerea umană este prin alimente, în special carne şi produse lactate, peşte şi crustacee. Multe autorităţi naţionale au programe pentru a monitoriza aprovizionare cu alimente.

Dioxinele sunt extrem de toxice şi pot cauza probleme de reproducere şi de dezvoltare, afectează sistemul imunitar, interferă cu hormoni şi de asemenea, cauzează cancer.

Datorită omniprezenţei de dioxine, toţi oamenii au expunere de fond, care nu este de aşteptat să afecteze sănătatea umană.

2. Fundal

Dioxinele sunt poluanţi ai mediu. Ei au distincţii dubioase de apartenenţă la "Dirty Dozen" - un grup de substanţe chimice periculoase, cunoscut sub numele de poluanţi organici persistenţi. Dioxinele sunt îngrijorătoare din cauza potenţialului lor extrem de toxic. Experimentele au arătat că afectă un număr de organe şi sisteme. Odată intrate în corp, dioxinele suportă o lungă perioadă de timp, din cauză de stabilitate chimică şi de capacitatea lor de a fi absorbite de ţesut adipos, în cazul în care acestea sunt apoi stocate în organism. Timpul lor de înjumătăţire în organism este estimat între şapte-unsprezece ani. În mediu, dioxinele tind să se acumuleze în lanţul alimentar.

Denumirea chimică pentru dioxină este: 2,3,7,8 - tetraclor alin dioxină (TCDD).Numele de "dioxine" este adesea folosit pentru familia de structural şi chimic legate de dibenzo alin dioxine (PCDD) şi dibenzofurani policloruraţi (PCDF).

3. Surse de contaminare cu dioxină

În marea lor majoritate, dioxinele sunt obţinute prin procese naturale, de cele mai multe ori apărând ca o consecinţă a activităţilor umane obişnuite. Aceste substanţe rezultă din procese de ardere cum ar fi arderea deşeurilor menajere sau a combustibililor (lemn, cărbune, petrol), ca şi din incendierea naturală a pădurilor. Fumul de ţigara, la rândul lui, conţine dioxine.

Dioxinele sunt produse în concentraţii mici atunci când un material organic este ars în prezenţa clorului, fie că acesta este sub formă de ioni de clor sau legat în compuşi organici, astfel încat ele pot fi produse pe scara largă. Cele mai importante surse de producere a dioxinelor sunt incineratoarele municipale, topitoriile de metale, maşinile cu motoare disel, lemnul tratat ars, containerele de gunoi arse, etc. Aceste surse reprezintă împreună aproximativ 80% din emisiile de dioxină. Dupa 1987, au apărut reglementări astfel că, prin incinerarea deşeurilor, sursele de dioxină să scadă în prezent la doar 3%.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dioxinele si Efectele lor Asupra Sanatatii Umane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 303 cuvinte
Nr caractere:
11 590 caractere
Marime:
67.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Raluca Stan
Sus!