Contribuții la stabilirea compoziției chmice a uleiului extras din squalus achantias

Cuprins referat:

CAP.1. PARTE TEORETICA.pg1
CAP.2. PARTE EXPERIMENTALA
2.1. Reactivi chimici.pg3
2.2. Analiza chimica calitativa a claselor
caracteristice din compusii din uleiul
extras din ficatul rechinilor(UFR).pg3
2.3. Analiza indicilor fizico-chimici din UFR.pg4
2.4. Determinarea cantitativa a vitaminelor
liposolubile in UFR.pg4
2.5. Separarea si identificarea acizilor grasi
UFR prin analiza cromatografica.pg7
2.6. Rezultate si discutii.pg8
2.7. Concluzii.pg10
BIBLIOGRAFIE.pg11

Extras din referat:

CAP.1. PARTE TEORETICA

Organismele marine sunt o sursa de substante bioactive, cu efect terapeutic [1,2]. S-au dezvoltat mult, in ultimii ani, cercetarile in scopul obtinerii unor medicamente cu rol terapeutic. Acestea se refera la izolarea, purificarea si determinarea structurii chimice a substantelor obtinute din organismele marine.

Uleiul extras din ficatul de rechin (Squalus achantias) face obiectul acestei lucrari. El este bogat in vitamine liposolubile (A,D,E), alchilgliceroli, squalen, acizi grasi polinesaturati. Cei mai importanti sunt urmatorii: acidul eiconsapentaenoic (EPA), acidul decosahexaenoic (DHA), percursori ai prostaglandinelor, substante cu rol in numeroase procese biochimice [2,3].

Ultimele cercetari a evidentiat efectele uleiului in ameliorarea afectiunilor inflamatorii, efectul cicatrizant, hipolipemiant, de scadere a incidentei acidentelor cardio-vasculare in procesul de regenerare hepatica, de crestere a imunitatii, precum si un efect benefic in unele afectiuni dermatologice [4,9].

Uleiul extras din ficatul de rechin are o compozitie complexa, de unde rezulta si efectele sale benefice amintite. Compozitia chimica a uleiului variaza in functie de specie , sex, sezon, surde de hrana, localizare geografica si adancime.

Exista 25 de acizi grasi saturati si nesaturati a compusilor carbooxigenati saturati si nesaturati, evidentiati prin spectrofotometrie in IR

Prin urmare, studiul compozitiei chimice a acestui ulei extras din ficatul de rechin, este extrem de important.

CAP.2. PARTE EXPERIMENTALA

2.1. Reactivi chimici

Reactivii chimici sunt urmatorii: cloroform, benzen, eter etilic, eter de petrol, alcool etilic, hexan, diclorometan, hidroxid de potasiu, silicagel Merck 60M. Analizele calitative si cantitative ale uleiului au fost efectuate la Institutul de Cercetari Marine “Grigore Antipa” din Constanta.

Proba de ulei este un lichid limpede, de culoare galben-aurie, cu miros caracteristic, usor solubil in cloroform, benzen, eter etilic, eter de petrol, greu solubil in alcool etilic si insolubil in apa.

2.2. Analiza chimica cantitativa

a claselor de compusi din uleiul extras din ficatul de rechin (UFR)

Pentru analiza cantitativa, mai intai a avut loc saponificarea UFR cu KOH 0,5N. Apoi s-a efectuat extractia cu amestec de eter de petrol si eter etilic (1:1). Dupa extractie, in solutie alcalina s-au identificat sarurile acizilor grasi si gliceroli.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contributii la Stabilirea Compozitiei Chmice a Uleiului Extras din Squalus Achantias.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Marime:
30.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!