Acțiunea poluantă a compușilor organici asupra mediului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poluarea mediului a devenit una din cele mai dezbătute probleme ale contemporaneității și una de prim ordin pentru conducerea societăți. Omul și mediul sunt entități inseparabile, existența omului fiind dependentă de mediu, iar factorii de mediu (aerul, apa, solul) se pot modifica, în urma folosirii lor de către om. Astfel apare poluarea, aspect implicit al vieții, în desfășurarea căreia unele produse, rezultate din procesele fiziologice și din activitatea omului și a animalelor, devin reziduuri care pot să incomodeze bunul trai în funcție de natura și cantitatea lor. Se poate spune că poluarea a însoțit omul încă de la apariția lui pe Terra. Poluarea este una dintre cele mai grave probleme ale societății ,având efecte atât pe termen scurt cât și pe termen lung.Efectele poluării aerului sunt resimțite în mod direct și indirect de către om și celelalte componente ale mediului, poluarea atmosferei fiind potențial una din cele mai grave probleme de mediu ,cu efecte pe termen scurt,mediu și lung.Poluarea mediului este o problemă deosebit de importantă datorită evoluției rapide a unor factori determinanți precum industrializarea, urbanizarea, chimizarea, densitatea populației.Pe termen scurt și mediu poluarea atmosferei are efecte negative de natură să pună în pericol confortul și sănatatea oamenilor,să dăuneze resurselor biologice și ecosistemelor,să provoace pagube economice.

Există mai multe tipuri de poluare:

De asemenea prin termenul de poluare se mai înțelege și deversarea în aer, ape, sol a unor substanţe şi materiale care modifică mediul ambiant şi dăunează vegetaţiei şi vieţii organismelor.Agenţii poluanţi rezultă din procesele fizice,chimice sau biologice.Cel mai răspândit şi comun poluant dintre substanţele anorganice poluante (oxizii carbonului, azotului, sulfului, halogeni, etc.) este oxidul de carbon (CO) provenit în atmosferă prin arderea incompletă a combustibililor (metan, cărbuni, benzine, motorine, etc.).

Dacă multe substanţe organice se folosesc în combaterea unor boli(medicamente,vitamine),o parte dintre substanţele organice au acţiune toxică şi sunt poluante.

Poluarea sub diversele ei aspecte se accentuează pe măsura dezvoltării tehnice,creându-se astfel un conflict tot mai evident între om şi natură.

Acţiunea poluantă asupra apei:

Apa există în natură sub formă de izvoare, râuri, fluvii, gheţari, oceane, mări sau lacuri. În mod obişnuit, apa în natură se găseşte într-un circuit continuu. Astfel apa din râuri, lacuri, mări şi oceane se evaporă şi trece în atmosferă sub formă de vapori, alcătuind apa atmosferică. Aceasta este purtată de curenţii de aer până atinge zone mai reci,când condensează şi cade la suprafaţa solului sub formă de precipitaţii. Odată ajunsă la sol,apa poate întalni un strat impermeabil, rămânând la suprafaţa acestuia din urmă şi formând apa subterană.

Se consideră poluanţi ai apei acele substanţe care în concentraţie suficientă pot produce un efect măsurabil asupra omului, animalelor, plantelor şi materialelor. Substanţele organice de origine naturală sau vegetală consumă oxigenul din apă, atât în timpul dezvoltării, cât şi după moarte. Lipsa oxigenului din apă are ca efect oprirea proceselor aerobe printre care autoepurarea apei. Fenolul este pentru peşti un toxic pentru sistemul nervos,el imprimă gust şi miros neplăcut cărnii peştilor.

Detergenţii se plasează la suprafaţa apei sub formă de spumă şi împiedică autoepurarea apei şi folosirea ei pentru irigaţii.

Pesticidele pot constitui cauza unor boli grave(cancer),tulburări neurologice,afecţiuni ale glandelor endocrine.

În cazul unor accidente ecologice de petrol deversat în apă,datorită faptului că acesta este nemiscibil în apă, cea mai mare parte a lui se ridică la suprafaţă şi formează o peliculă uleioasă,împiedicand difuzia şi accesul aerului atmosferic în mediu acvatic şi blocând aproape total asimilaţia clorofiliană şi respiraţia organismelor. Produsele petroliere dau apei gust şi miros neplăcut,se depun pe diferite instalaţii,obturandu-le sau blocându-le,colmatează filtrele pentru tratarea apei. De asemenea,sunt toxice pentru flora şi fauna acvatică şi împiedică folosirea apei pentru irigaţii,agrement etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actiunea Poluanta a Compusilor Organici Asupra Mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
6 066 cuvinte
Nr caractere:
32 953 caractere
Marime:
191.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Ciubotaru Mihaela
Sus!