Acizii Nucleici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acizii nucleici sunt substante macromoleculare greu solubile in apa rece, putin solubile in apa la cald si usor solubile in solutii alcaline diluate.

Degradarea hidrolitica succesiva a nucleoproteinelor in mediu acid sau alcalin, sau in prezenta unor enzime proteolitice specifice numite nucleoze realizeaza clivarea celor doua componente: acidul nucleic (ARN si ADN) si componenta proteica. Hidroliza in continuare a acizilor nucleici conduce la formare nucleotidelor care reprezinta unitatile lor structurale e o baza. La randul lor nucleotidele pot fi hidrolizate in continuare sub actiunea unor fosfoesteroze cu formare de nucleozide si fosfor anorganic. Degradarea nucleozidelor conduce la obtinerea unui amestec de baze azotate.

Deci, din punc de vedere structural acizii nucleici sunt polii nucleotidelor care in functie de natura pentozeise clasifica in poliribonucleotide (in ARN) si respectiv polideoxiribonucleotide (in ARN).

1. Bazele azotate purimice si pirimidinice

Bazele azotate din structura nucleozidilor si nucleohidelor sunt compusi heterociclici ce deriva de la doua cicluri de baza numite pirimidina si purina prin substituirea unor atomi de hidrogen.

Principalele baze azotate purinice sunt adenina si guanina, iar cele pirimidinice sunt citozina, timina si uracilul:

Aceste baze azotate, ca si altele care nu intra in structura acizilor nucleici pot exista in doua forme structurale: o forma enolica (sau forma lachim) sau forma atomica (sau forma lactam):

In afara de aceste baze azotate care intra constant in structura acizilor nucleici, mai exista si alte baze purinice pirimidice naturale. Astfel unii derivati naturali ai purinelor se gasesc in stare libera in cateva plante tropicale si au o puternica actiune farmocologica.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acizii Nucleici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 933 cuvinte
Nr caractere:
16 975 caractere
Marime:
891.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Raluca Stan
Sus!