Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere pag3
Tehnologii de obtinere pag.4
Importanta si utilizare pag.8
Bibliografie pag 10

Extras din referat:

INTRODUCERE

Acidul citric (acid 2- hidroxi-1,2,3-propan tricarboxilic.acid -hidroxicarbalilic)are formula moleculara C6H8O7, structurala HOOC-CH2-C(OH)(COOH)- CH2-COOH, se gasestesub forma de cristale translucide, inodore ,cu gust placut usor acid,poate cristaliza din solutii apoase la rece ca monohidrat, sub forma de cristala rombice.

Acidul citric monohidrat este stabil la aer cu umiditate ,dar pierde usor apa de cristalizare in atmosfera uscata sau in vid.

Acidul citric este usor solubil in apa, partial solubil in alcooli alifatici inferiori si greu solubil in eter etilic.Acidul anhidru este insolubil in cloroform, tetraclorura de carbon,benzen, toluen, sulfura de carbon.

Este un acid organic destul de tare.

Acidul citric este foarte raspandit in stare libera, in plante si animale.Cel mai raspandit este in sucul fructelor din specia citrus- lamai ,portocale, grepfruturi,ceea ce i-a conferit si numele.In reama de lamaie,Citrus medica,ajunge la o concentratie de 7-9%.Se mai gaseste in afine, coacaze, agrise, sfecla, alaturi de acidul malic in visine, zmeura, fragi, capsuni.Ca acid liber sau ca sare se gaseste in sucul si semintelor multor flori si plante.Vinul poate contine cca 0,4 g/l,iar laptele acre poate avea intre 1- 4 g/l.Ionul citrat se gaseste in frunzele de tutun sub forma de sare de nicotina. Ionul citrat exista in mod normal in sange, urina, fluidele animale.Serul sanguin contine cca 25 mg/l.Omul elimina normal prin urina 0,5 g/zi.

TEHNOLOGII DE OBTINERE A ACIDULUI CITRIC

Schelee a izolat acidul citric din zeama de lamaie , in 1748.

Prima mentiune a unei substante acide in zeama de lamaie se face in lucrarea Speculum Naturalae a alchimistului Vincentius Bellovacensis, in jurul anului 1200, care recomanda utilizarea acestuia ca solvent acid.

Liebig a stabilit structura de acid hidroxitricarboxilic in 1838,iar prima sinteza din glicerol s-a facut in 1880 de Grimaux si Adam.

Metoda de biosinteza a fost descoperita de Wehner in 1893.

Acidul ciric poate fi produs de numereoase ciuperci si bacterii.Wehner a descoperit in 1893 doua ciuperci,Cytromices pfefferianus si Cytromices glaber,capabile de a produce acidul citric prin fermentatia solutiilor de zaharuri.

Ulerior s-a stabilit ca fermentatia citrica poate fi produsa de ciupercile din clasa Citromicetae, Penicillium si Aspergilaceae si ca ar avea loc prin condensarea acidului oxalilacetic cu acidul acetic, care este prima etapa din ciclul acizilor tricarboxilici de degradare aeroba a glucidelor.Acestea erau cunostiintele in acest domeniu la finele anilor 1985.

Cele mai recente cercetari se refera la tehnologii prin biosinteza cu Aspergilus níger,Aspergillus clavatus, Penicillium luteum, Penicillium citrinum,dar aplicatii industriale si-au gasit numai tehnologiile ce folosesc culturi de Aspergillus niger , dintre mediile studiate (cu melasa, glucoza,zahar),cel mai eficient s-a dovedit mediul de cultura pe baza de melasa.

In ceea ce privaste mecanismul de biosinteza a acidului citric, prezenta in biomasa a acizilor aconitic,succinic,malic si fumaric demonstreaza ca acidul citric se formeaza ca rezultat al reactiilor ciclului acizilor tricarboxilici.

In procesele de fermentatie aeroba a microorganismelor Aspergillus Níger,in vederea obtinerii acidului citric, se folosesc medii de cultura bazata pe melasa,la care se adauga saruri minerale ,surse de azot si stimulatori de

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acid Citric.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 565 cuvinte
Nr caractere:
9 328 caractere
Marime:
20.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!