Tipuri de reometre

Extras din referat:

Progesul tehnologic a influențat în mod pozitiv evoluția tehnicilor de lucru și a aparaturii. În același timp obținerea, analiza și interpretarea datelor se realizează mult mai ușor iar timpul necesar acestor operații s-a redus simțitor.

Evoluția rapidă a societății impune apariția pe piață a unor produse noi, a căror caracteristici și proprietăți să fie superioare celor deja existente.

Reometrele sunt utilizate pentru a caracteriza proprietăţile reologice ale diferitelor sisteme în cadrul controlului de calitate, prelucrării, aplicării sau a studiilor de cercetare-dezvoltare. Din punct de vedere reologic este necesar ca pentru caracterizarea cât mai corectă a unui sistem să se măsoare un domeniu de proprietăţi, deoarece produsul poate fi supus diferitelor condiţii de solicitare, în perioade foarte scurte de timp.

În mod ideal, un reometru ar trebui să fie capabil să detecteze modificările proprietăţilor reologice ale sistemului în condiţii similare de solicitare cu cele din realitate.

Reometrele moderne sunt astăzi de trei ori mai ieftine și de patru ori mai performante decât erau acum 10 ani.

Reprezintă cea simplă modalitate de determinarea a vâscozității unui lichid. Sunt simple din punct de vedere constructiv și foarte ușor de utilizat.

Funcție de principiul după care se realizează măsurătorile se împart în:

Vâscozimetre cu bulă – vâscozitatea este o măsură directă a vitezei cu care o bulă se ridică într-un tub închis care conține lichidul de analizat.

Cupa vâscozimetrică – vâscozitatea se exprimă prin timpul necesar unui volum bine determinat de a trece prin duză, până la ruperea firului continuu de fluid.

Vâscozimetre cu bilă sau cilindru - vâscozitatea este proporţională cu timpul necesar unei bile sau unui cilindru de dimensiuni bine precizate să cadă printr-un tub plin cu materialul de analizat

Vâscozimetre capilare - fluidul curge (sau este forţat să treacă) printr-o capilară de dimensiuni cunoscute,vâscozitatea sa fiind corelată cu timpul necesar pentru străbaterea acestei capilare.

Se bazează pe rotirea probei şi măsurarea răspunsului său la tensiunea aplicată.

Reometrele diferă prin domeniul vitezelor de forfecare (de la 10-4 la 104 s--1) şi al tensiunilor de forfecare (între 10-3 Pa şi 104 Pa).

Vâscozitatea se calculează ca raport între tensiunea de forfecare şi viteza de forfecare prestabilită.

Modele simple sunt cele de tip:

- Stormer care permit măsurarea forţei necesare rotirii unei palete într-un fluid

- ICI care măsoară vâscozitatea la viteze de forfecare mari (aproximativ 10.000 s-1)

- Brookfield care permit măsurarea forţei necesare rotirii unei palete de o geometrie cunoscută într-un volum dat de lichid.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de Reometre.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
1.66MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!