Pudra de talc

Extras din referat:

Talcul-după cum probabil ştiţi majoritatea dintre voi-, este mineralul cu cea mai redusă duritate dintre toate. De la talc, porneşte crescător prea bine cunoscuta scară a durităţii lui Mohs, având ca indice numărul 1.

Se gaseste in natura sub forma cristalizata  si ia nastere din silicate de magneziu. Este exploatat la scara industriala in SUA, Europa si China. Talcul se foloseste foarte des pentru a fabrica: hartie, vopsea, lac, plastic, cauciuc, ceramica. Nu mai vorbim despre industria farmaceutica, unde gasim in cantitati industriale pudra de talc.

Este, de asemenea, un excipient şi un adaos de umplere pentru pastile, comprimate, tablete şi (From Merck Index, 11th ed) pentru pilule pe bază de praf.

Firesc asociat mineralelor, talcul include: cloridă (hidroxid de aluminiu şi silicat de magneziu), dolomită (carbonit de calciu şi magneziu), calcită (carbonat de calciu) şi cuarţ.

Talcul, practic, este insolubil în apă, şi se diluează în soluţii de acizi şi hidroxizi de alcaline.

Ca acţiune farmacologică, talcul poate fi considerat un agent care se pune (a se pudra, a se presăra) pe piele, pentru a reduce sau pentru a preveni transpiraţia în exces.

Calmează iritaţiile pielii şi absoarbe umezeala, însă particulele fine din compoziţie pot ajunge la plămâni sau la ovare, cu riscuri majore pentru sănătate.

Pe piaţa farmaceutică există Sclerosol® Intrapleural Aerosol (pudră de talc sterilă de 4 g), un medicament compus doar din talc, fiind un agent sclerozant pentru administrare intrapleurală.

Aerosol intrapleural Sclerosol a fost aprobat pentru tratamentul pleureziei maligne.

Pleurezia este definita drept cantitatea anormala de fluid acumulata in spatiul dintre foitele de tesut pleural care captusesc plaminul. Daca celulele tumorale sunt prezente in acest lichid conditia este denumita pleurezie maligna.

Pentru a preveni formarea de fluid se practica pleurodeza, procedura prin care o substanta chimica precum talcul este inserata intre cele doua foite pleurale pentru a le alipi prevenind acumularea lichidului. Procedura are o rata de succes de 60-90%.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pudra de Talc.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
1013.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!