Proprietățile apei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apa este denumirea comuna aplicata pentru starea lichida a combinatiei hidrogen-oxigen H20. Filosofii antici considerau apa ca un element de baza, reprezentativ pentru toate substantele lichide. Oamenii de stiinta nu au renuntat la aceasta conceptie decit in a doua parte a secolului al XVIII-lea. In 1781 chimistul englez Henry Cavendish a obtinut apa prin detonarea unui amestec de hidrogen si aer. Rezultatele experientei sale au fost explicate in intregime abia dupa doi ani, cand chimistul francez Antoine Laurent Lavoisier a dovedit ca apa nu era un element ci o combinatie de oxigen si hidrogen. Intr-o lucrare stiintifica ,prezentata in 1804, chimistul francez Joseph Lovis Gay-Lussac si naturalistul Alexander von Humboldt , au demonstrat ca apa consta din doua unitati de volum de hidrogen si una de oxigen , asa cum reiese si din formula utilizata azi , H2O.

Aproape tot hidrogenul din apa are masa atomica 1. Chimistul american Harold Clayton Urey a descoperit in 1932 prezenta in apa a unei cantitati foarte mici ( de 1 la 6000 ) de asa numita apa grea sau oxid de deuteriu (D2O). Deuteriul este un izotop al hidrogenului cu masa atomica 2.

In 1951 , chimistul american Aristid Grosse a descoperit ca apa din natura contine deasemenea oxid de tritiu (T2O) ,tritiul este izotopul hidrogenului cu masa atomica 3.

2.COMPOZITIA APEI

Apa este o substanta compusa(compus hidrogenat al oxigenului).

Formula moleculara: H2O

Raportul de combinare: 2AH + AO = 18

Raportul de volume: 2 vol. H/1 vol. O

Starea moleculara a apei: 1H: 1s1 8O: 1s2, 2s2 2p4

Fig.1.Molecula de Apa

Se formeaza doua legaturi covalente polare O-H. Molecula de apa este covalenta polara; este un dipol.

3.STAREA NATURALA A APEI

In natura, apa este cea mai raspandita substanta compusa si se gaseste in toate cele trei stari de agregare, dar mai ales in stare lichida (in aceasta stare acopera mai mult de 2/3 din suprafata globului) .

Apele naturale sunt amestecuri de substante, intrucat cuprind o serie de substante chimice dizolvate si in altele in suspensiune. Cele mai importante tehnici de purificare a apei sunt: filtrarea, distilarea si demineralizarea.

Apa naturala contine dizolvate cantitati variate de diferite saruri.

Apa poate fi de mai multe categorii, cum ar fi: apa de barita (Ba(OH)2), apa de brom, apa de clor, apa de cristalizare, apa de hidrogen sulfurat, apa de plumb, apa de var (Ca(OH)2), apa distilata, apa dura, apa grea (D2O), apa minerala, apa oxigenata (H2O2), apa potabila, apa regala, apa tare, apa amoniacale.

In stare pura, apa este un lichid incolor in strat subtire, albastru-verzui in straturi mai groase, inodor si fara gust.

4.PROPRIETATI FIZICE ALE APEI

Apa este un lichid incolor, fara miros, fara gust, inodora, insipina, ingheata la temperatura de 0oC, fierbe la temperatura de 100oC,pana la temperatura de +4oC isi mareste constant densitatea 1 g/cm3 , dupa care se micsoreaza(apa isi mareste volumul la solidificare), la 25oC, densitatea este de 0,997 g/cm3. Gheata pluteste pe apa, ceea ce face posibila viata acvatica, deoarece sub stratul de gheata se gaseste un strat de apa, densitatea gheti este de 0,917 g/cm3. Omologi apei , H2S, H2Se, H2Te, sunt substante gazoase

Bibliografie:

1. Dictionar Enciclopedic Roman, volumul I A-C, Editura Politica Bucuresti 1962, pagina 154-155

2. Probleme de chimie clasele VII-VIII, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, autori: prof. Cornelia Gheorghiu, prof. Carolina Parvu, pagina 68

3. Mica Enciclopedie de Chimie, Editura Enciclopedica Romana Bucuresti 1974, autori: conf. univ. dr. Constantin D. Albu, prof. univ. dr. doc. Maria Brezeanu, paginile 74-78

4. Manual de Chimie clasa a XI, Editura ALL: prof. Sanda Fatu, prof. Cornelia Grecescu, prof. Veronica David, pagina 41

5. Internet - www.referat.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proprietatile apei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 666 cuvinte
Nr caractere:
13 859 caractere
Marime:
269.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
apa, chimie, proprietati
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!