Potențialul României de a produce biodisel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Generalitati

Biodiesel este numele unui combustibil alternativ cu ardere curată, produs din resurse regenerabile domestice. Biodieselul nu conţine petrol, dar poate fi amestecat în orice proporţie cu diesel pe bază de petrol pentru a obţine un amestec de biodiesel.

Poate fi utilizat în motoare cu ardere internă (diesel) realizând sau nu modificări în prealabil. Biodieselul este simplu de folosit, biodegradabil, netoxic şi în mod esenţial nu conţine sulf şi compuşi aromatici.

Biodieselul este obţinut printr-un proces chimic numit transesterificare în care glicerina este separată din grăsime sau ulei vegetal. În urma procesului rezulta doi produşi, esterii de metil (denumirea chimică a biodieselului) şi glicerina (un produs valoros vândut de obicei pentru a fi utilizat în săpunuri şi alte produse).

Biodieselul (de înaltă calitate) trebuie produs urmând specificările industriale pentru a-i asigura performance specifice. Biodieselul este singurul combustibil altemativ care îndeplineşte pe deplin cerinţele efectelor asupra sănătăţii ale Amendamentelor Actelor Aer Curat din 1990.

Pentru entităţile în căutarea de a adopta o definite pentru biodiesel în scopuri precum cele federale ori de statut de stat, de stat sau divizii naţionale de greutăţi şi măsuri, sau pentru alte scopuri, definiţia oficială corespunzătoare cu alte legi federale şi de stat şi cu ghidul OEM este următoarea: biodieselul este definit ca esterii de monoalchil ai lanţurilor lungi de acizi graşi derivaţi din uleiuri vegetale ori grăsimi animale şi care este conform specificărilor ASTM D6751 potrivit pentru utilizarea în motoare diesel.

Biodieselul se referă la combustibilul pur înainte de a fi amestecat cu combustibil diesel. Amestecurile de biodiesel sunt indicate ca, “BXX”, în care “XX” reprezintă procentul de biodiesel în amestec (ex: B20 indică un amestec combustibil format din 20% biodiesel şi 80% diesel).

Biodieselul este disponibil peste tot în lume. Poate fi obţinut direct de la producătorii de biodiesel şi distribuitorii de benzină, sau o serie de pompe de peste tot cuprinsul lumii.

Producerea de biodiesel a crescut considerabil în ultimii ani, în special în Uniunea Europeană. De exemplu din 1996 până în 2002 capacitatea producerii de biodiesel a crescut de patru ori constituind total 2 milioane tone. O extindere ulterioară se anticipează din cauza iniţiativei comisiei Uniunii Europene de a promova biocombustibilii.

Tipuri de materii prime pentru biodieselului din Romania

Ulei de porumb

Porumbul este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii că plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alături de grâu 80% din producția de cereale. Are tulpina înaltă și groasă, neramificată, care se numește popular: "cocean", cu frunze lungi și ascuțite la vârf, aspre.

Producătorii de etanol pot oferii industriei de biodiesel oportunităţi dintre cele mai la îndemână pentru aprovizionări extra de materii prime. Din punct de vedere istoric, uleiul de porumb nu a constituit o materie primă viabilă pentru biodiesel din cauza costului său relativ ridicat şi aprecierii mari ca şi ulei comestibil. În procesele curente de măcinare uscată, uleiul de porumb în mod esenţial iese din proces şi rămâne în distilaţii rezultate boabe uscate.

Firmele de etanol investighează tehnologia fracţionată pentru a îndepărta germenii de grâu (porţiunea miezului de porumb care confine ulei) anterior procesului de obţinere a etanolului propriu-zis. Mai mult, câteva proiecte de obţinere de etanol au făcut deja publică intenţia lor de a utiliza diferite tehnologii pentru îndepărtarea uleiului vegetal rămas din boabele uscate distilate, un co-produs al procesului de obţinere a etanolului. Suplimentar tehnologiilor de extracţie variate, cantitatea de ulei de porumb poate fi mărită de asemenea pe termen lung, producând mai multe varietăţi de ulei de porumb de înaltă calitate.

Toate aceste tehnologii pot mari stocurile de materii prime pentru biodiesel într-un mod semnificativ. Uleiul de porumb contribuie la îndeplinirea cerinţelor pieţii de materii prime în două moduri. Primul, este ca uleiul de porumb comestibil să înlocuiască alte uleiuri comestibile, uleiuri care astfel ar putea fi îndreptate spre producţia de biodiesel.

Al doilea, este ca uleiul de porumb necomestibil să fie utilizat direct în producţia de biodiesel. De exemplu, atingând ţinta propusă de a produce 15 bilioane de galoane de etanol produs din porumb poate genera aproape 400 milioane de galoane valoroase de ulei vegetal dacă numai jumătate de rezervor de ulei a fost extras din fiecare buşel de porumb.

Bibliografie:

http://multilingual.bionetsyst.com/images/docs/6400677781335502327.pdf

http://biofuels.dbioro.eu/rapita.php

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Romaniei de a Produce Biodisel.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 860 cuvinte
Nr caractere:
20 853 caractere
Marime:
433.17KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!