Metode fizico-chimice de investigare în chimie - criminalistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Noţiunea, obiectul, metodele şi principiile criminalisticii

Apărarea ordinii de drept, cercetarea, descoperirea şi judecarea faptelor de natură penală, în general a faptelor ilicite, necesită ca întreaga activitate judiciară să se desfăşoare, în spiritul legii, pe baze ştiinţifice, prin folosirea celor mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, a celor mai noi metode şi tactici de efectuare a actelor procedurale. Normele de drept nu sunt suficiente nu sunt suficiente pentru asigurarea eficacităţii în descoperirea şi probarea actului infracţional, în dovedirea vinovăţiei celor implicaţi în comitere, sens în care este necesară şi conceperea unui anumit mod de acţiune, din partea instituţiilor de aplicare a legii.

În acest sens, profesionistii în cercetarea şi aplicarea dreptului, au înţeles că pentru soluţionarea cauzelor penale, numai simpla aplicare a regulilor de drept este insuficientă. Penaliştii dreptului modern au argumentat cu succes, că trebuie să se recurgă la diverse metode ştiinţifice de investigare a realităţii, precum şi la reguli tactice specifice, de efectuare a unor acte procedurale. În acest fel s-a manifestat necesitatea creării unui sistem ştiinţific coerent, destinat investigării faptelor penale. Pentru prima dată, noţiunea de criminalistică a fost folosită de judecătorul de instrucţie austriac Hans Gross, în lucrarea sa „Manualul judecătorului de instrucţie” publicată în anul 1893, lucrare prin care investigarea faptelor penale este considerată o ştiinţă. Această lucrare a fost reeditată, în scurt timp, sub denumirea „Manualul judecătorului de instrucţie în sistemul criminalisticii”. Anterior acestei date, activitatea de cercetare a infracţiunilor, cu ajutorul mijloacelor tehnice, era denumită „poliţie tehnică” sau „poliţie ştiinţifică”.

După ce în anul 1902, Hans Gross defineşte criminalistica, drept o „ştiinţă a stărilor de fapt în procesul penal”, ulterior, majoritatea autorilor, au adoptat definiri apropiate, uneori mai ample, dar cu preponderenţă orientate spre rolul acestei ştiinţe, în cercetarea infracţiunilor în faza de urmărire penală. Astfel, şi-a făcut apariţia, pe lângă ştiinţa investigării faptelor penale şi „Criminalistica”, care în timp s-a impus ca o adevărată ştiinţă.

Criminalistica este percepută în sens larg, comun, marii majorităţi a populaţiei, ca o metodă de investigare şi probare a faptelor antisociale, fapte comise prin mijloace dintre cele mai seducătoare, o luptă între „bine”- anchetatorul şi „rău”- criminalul, hoţul, violatorul, etc., luptă care conduce la descoperiri neaşteptate, bazate pe perspicacitatea investigatorului ieşită din comun.

În realitatea complexă, Criminalistica este definită de diverşi autori astfel: P.F. Ceccaldi „un ansamblu de procedee aplicabile în cercetarea şi studiul crimei (în sens larg) pentru a se ajunge la descoperirea ei”. I. Ceterchi, I. Demeter „ştiinţa despre mijloacele (tehnice şi tactice) ce urmăresc descoperirea, strângerea şi studierea probelor judiciare utilizate în procesul penal, în scopul stabilirii şi descoperirii infracţiunilor şi a celor vinovaţi, precum şi despre măsurile de preîntâmpinare a infracţiunilor”. I. Mircea „o ştiinţă care elaborează metode tactice şi mijloace tehnico- ştiinţifice de descoperire, cercetare şi prevenire a infracţiunilor”. Criminalistica este definită şi ca o „ştiinţă a stabilirii stărilor de fapt necesare unei corecte încadrări juridice a faptelor ilicite comise, prin elaborarea şi folosirea metodelor tactice şi mijloacelor tehnico-ştiinţifice de cercetare, de identificare, cunoaştere şi judecare a infractorului”.

Cu privire la ştiinţa Criminalistică, profesioniştii în materie o consideră, fie "Ştiinţa care elaborează metodele tactice şi mijloacele tehnico-ştiinţifice de descoperire, cercetare şi prevenire a infracţiunilor", fie „Ştiinţa judiciară cu caracter autonom şi unitar, care însumează un ansamblu de cunoştinţe despre metodele, mijloacele tehnice şi procedeele tactice destinate descoperirii şi cercetării infracţiunilor, precum şi a identificării persoanelor implicate în săvârşirea lor şi a prevenirii faptelor antisociale”

Din definiţia dată Criminalisticii se poate desprinde obiectul acesteia, care constă în elaborarea metodelor tactice şi a mijloacelor tehnico-ştiinţifice, necesare pentru descoperirea, cercetarea şi judecarea faptelor antisociale. Conturarea obiectului propriu Criminalisticii, prezintă importanţă deoarece: evidenţiază, aportul particular al Criminalisticii în aflarea adevarului, principiu fundamental al dreptului penal; subliniază, unitatea şi autonomia Criminalisticii, faţă de celelalte ştiinţe juridice şi nejuridice, aflate în slujba justiţiei, şi anume: medicina legală, psihologia judiciară, fizica, chimia şi biologia judiciară;

Principalele direcţii în care acţionează criminalistica, sunt urmatoarele:

-elaborarea de metode tehnice, necesare cercetării urmelor create cu prilejul săvârşirii infracţiunilor sau a altor fapte ilicite, începând cu urmele specifice omului şi continuând cu cele ale armelor sau instrumentelor, mijloacelor de transport, ale fenomenelor fizico-chimice, etc., în vederea identificării persoanelor sau obiectelor;

- studierea şi adaptarea unor metode de cercetare ale altor ştiinţe la necesităţile criminalisticii, cum sunt: metodele de cercetare proprii fizicii, chimiei, biologiei şi matematicii, pentru aplicarea lor la specificul activităţii de prevenire şi combatere a infracţiunilor.

Observații:

Universitatea de Vest din Timișoara

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie

Departamentul Chimie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode Fizico-Chimice de Investigare in Chimie - Criminalistica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
7 395 cuvinte
Nr caractere:
41 439 caractere
Marime:
89.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!