Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dimitri I. Mendeleev s-a nascut la Tobolsk, Siberia, fiind ultimul din cei 14 copii ai familiei

După ce tatăl său a orbit si nu a mai putut susține familia, mama lui Mendeleev a pornit o afacere, o fabrică de sticlă pentru a ajuta familia sa iasa la liman. Dar,tocmai cand Mendeleev aterminat liceul, tatăl său a murit și fabrica de sticlă a ars. Cum cea mai mare dintre copiii erau pe contpropriu mama sa hotaraste sa se mute in Sankt Petersburg, lucrand neobosit reuseste sa-l sustina in colegiu.

După terminarea acestuia, în 1855, este diagnosticat cu (tuberculoză), ceea ce determină mutarea sa în (Peninsula Crimeea), într-o zonă recunoscută pentru valenţele terapeutice ale aerului său sărat, esenţial în tratamentul tuberculozei.

Asadar, mutat in Insula Crimeei accepta un post de profesor de stiinte, dar in curand scoala se inchide datorita razboiului din Crimeea, iar el se intoarce in St. Petersburg.

In St. Petersburg urmeaza programul de master centrandu-si cariera si viata pe predare si cercetare.

În 1849, nu a mai rămas nimic pentru familia la Aremziansk, Maria isi strange bunurile si se îndreaptă spre Moscova. În acest moment, familia este formata din: Maria, Dmitri, și Elizabeth (sora mai mare a lui Dmitri). Moscova, era dominat de un climat de neliniste politica, ceea ce a făcut ca universitatea sa ezite să admită pe oricine din afara Moscovei. Mendeleev a fost respins. Cu toate acestea Maria nu a renuntat și familia sa îndreptat spre Sankt-Petersburg.

Din nou, au întâlnit turbulențe similare, dar de data aceasta au găsit un fost coleg de lucru a lui Ivan(tatal sau) la Institutul Pedagogic. Reusind sa-i convinga,lui Dmitri i sa permis să dea examenele de admitere, pe care el a trecut, nu cu onoruri, dar suficient de bine pentru a fi admis la programul de formare a profesorilor în domeniul științei cu o bursă integrală. El a intrat la Universitate in toamna anului 1850. Maria a murit la scurt timp după acceptarea lui Dmitri, la Sankt Petersburg, urmata câteva luni mai târziu de Elizabeth; ambele au murit de tuberculoză. Mendeleev a fost lăsat de unu singur să se confrunte cu munca sa la universitate, dar mai târziu a elogiat-o pe mama sa, în cartea sa despre Solutii.

Era un profesor exceptional devotat muncii sale si studentilor sai, iubindu-si tara si semenii.

In 1856 a absolvit ciclul de master dupa sustinerea tezei cu numele: „Cercetari si teorii despre dilatarea substantelor la caldura”.

In 1859 a fost trimis de ministrul Instructiunii Publice sa mearga in strainatate pentru a studia si a dezvolta inovatii stiintifice si tehnologice.

Intre anii 1858-1861, a studiat densitatea gazelor impreuna cu chimistul Henri Victor Regnault la Paris si spectroscopia cu fizicianul Gustav Kirchoff in Heidelberg.Mendeleev a descoperit principiul temperaturii critice pentru gaze. Odata ce gazul este incalzit la o temperatura peste punctul ei critic, nici o crestere de presiune nu-l va transforma in lichid. Lucrarea sa a trecut neobservata. Iar descoperirea temperaturii critice este atribuita lui Thomas Andrews.

In Heidelberg a facut cunostinta cu A.P. borodin, iar in 1860 la Congresul de chimie de la Karlsruhe il intalneste pe Cannizzaro cu care discuta despre munca pe care acesta o interprindea in legatura cu greutatea atomica. Acesti oameni au influentat mult viata si opera lui Mendeleev.

Intors in tara natala, in St. Petersburg, devine profesor la Institutul Tehnologic, iar in 1866 este numit profesor de chimie la Universitate si a primit titlul de Doctor in Stiinte pentru teza sa de doctorat „Combinatiile apei cu alcoolul”.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mendeleev.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 339 cuvinte
Nr caractere:
11 980 caractere
Marime:
64.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!