Implicații ale oxizilor de sulf în atmosferă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Argument 4
Capitolul I
I. Poluarea atmosferei 5
I.1. Poluarea aerului 5
I.2.Surse de poluare 6
I.3. Clasificarea poluarii si poluantilor 7
I.3.1.Poluarea naturala 7
I.3.2. Poluarea artificial 8
I.3.3.Natura poluarii 8
Capitolul II
II. Impactul oxizilor de sulf 9
II.1.Poluarea cu oxizi de sulf 9
II.2.Dioxid de sulf 9
II.2.1.Proprietati fizice 10
II.2.2.Proprietati chimice 10
II.2.3.Proprietati fiziopatologie 13
II.3.Trioxidul de sulf 13
II.3.1.Proprietati fizice 14
II.3.2.Proprietati chimice 14
II.4.Hidrogenul sulfurat 14
II.4.1.Proprietati fizice 15
II.4.3.Proprietati chimice 15
Concluzie 17
Anexe 18
Bibliografie 20

Extras din referat:

Argument

Atmosfera este un adevarat « scut » la adapostul caruia se desfasoara viata pe Pamant. Poluarea consta in impurificarea atmosferei, apelor de suprafata, a celor subterane si a solului cu diferite substante. Reprezinta una din problemele fundamentale ale umanitatii si este cosecinta ruperii echilibrului ecologic dintre om si natura.

Acest fenomen de poluare a atmosferei este intr-o continua crestere. In ultimii 200 ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic.Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon, oxizi de sulf si alte gaze ,mai ales dupa sfarsitul secolului trecut cand a aparut automobilul.

Poluarea creste continuu nu numai datorita arderii combustibilului solid in centralele termice sau in industrie cat si datorita autovehiculelor si consumului casnic de energie al populatiei.

In mediul urban, transportul este una din principalele cauze de contaminare a aerului cu gaze poluante si particule ultrafine produse de motoarele pe benzina sau motorina. De asemenea foarte periculos pentru sanatate este plumbul degajat in urma procesului de combustie de la autovehiculele ce utilizeaza combustibil cu plumb.

Emisiile de dioxid de sulf , oxizi de azot si amoniac provenite din depozitele de minereuri, de la spalarea combustibililor solizi, reactiile chimice si transport sunt principalele surse de acidificare.

Acidificarea este procesul prin care suprafata pamantului este “saracita” in baze si sufera continuu o crestere a aciditatii, ducand la degradarea solului si a apelor precum si la deteriorarea ecosistemelor aferente.

Pentru om acidul sulfuric cu o concentratie sub 1 g/g nu pare a fi daunator. O concentratie mai mare de 1,5 g/g creeaza disconfort si chear dificultati in respiratie. La concentratia de 5 g/g H2SO4 provoaca inbolnaviri si agraveaza starea provocata de sanatatea a celor bolnavi de astm si bronsita. Cand concentratia este de cca 10 g/g de SO2 in atmosfera o poate provoca moartea.

Capitolul I

I.Poluarea atmosferei

Poluarea reprezinta contaminarea mediului înconjurator cu materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul în care traiesc). Chiar daca uneori poluarea mediului înconjurator este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte a substantelor poluante provine din activitătile umane.

I.1.Poluarea aerului

Contaminarea umana a atmosferei Pamantului poate lua multe forme si a existat de cand oamenii au început să utilizeze focul pentru agricultura, încalzire si gatitul alimentelor. În timpul Revolutiei Industriale (sec.XVIII si XIX), poluarea aerului a devenit o problema majora.

Poluarea urbana a aerului este cunoscuta sub denumirea de smog. Smogul este în general un amestec de monoxid de carbon si compusi organici din combustia incompleta a combustibililor fosili cum ar fi carbunii si de dioxid de sulf de la impuritătile din combustibili. În timp ce smogul reactioneaza cu oxigenul, acizii organici si sulfurici se condenseaza sub forma de picaturi, întetind ceata. Pana în secolul XX smogul devenise deja un pericol major pentru sanatate.

Majoritatea poluantilor sunt eventual "spalati" de catre ploaie, zapada sau ceata dar dupa ce au parcurs distante mari, uneori chiar continente. În timp ce poluantii se aduna în atmosfera, oxizii de sulf si de azot sunt transformati în acizi care se combina cu ploaia. Aceasta ploaie acida cade peste lacuri si paduri unde poate duce la moartea pestilor sau plantelor si poate să afecteze întregi ecosisteme. În cele din urma, lacurile si padurile contaminate pot ajunge să fie lipsite de viata.

Una din cele mai mari probleme cauzate de poluarea aerului este încalzirea globala, o crestere a temperaturii Pamantului cauzata de acumularea unor gaze atmosferice cum ar fi dioxidul de carbon. Odata cu folosirea intensiva a combustibililor fosili în secolul XX, concentratia de dioxid de carbon din atmosferă a crescut dramatic. Dioxidul de carbon si alte gaze, cunoscute sub denumirea de gaze de sera, reduc caldura disipata de Pamant dar nu blocheaza radiatiile Soarelui. Din cauza efectului de sera se asteaptă ca temperatura globala sa creasca cu 1,4° C pana la 5,8° C pana în anul 2100. Chiar daca aceasta tendinta pare a fi o schimbare minora, cresterea ar face ca Pamantul să fie mai cald decat a fost în ultimii 125.000 ani, schimband probabil tiparul climatic, afectand productia agricola, modificand distributia animalelor si plantelor si crescand nivelul marii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implicatii ale Oxizilor de Sulf in Atmosfera.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 807 cuvinte
Nr caractere:
22 905 caractere
Marime:
65.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Carmen Zaharia
Sus!