Consumul Vitaminei A și Nivelurile Serice Crescute de Retinol la Copii și Adulți Tineri cu Fibroză Chistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Context: Persoanele cu fibroză chistică (FC) și insuficiență pancreatică (IP) sunt la risc de deficit de vitamină solubilă în grăsimi, inclusive de vitamină A. Dovezi recente arată că admisia actuală de vitamina A duce la creșterea retinolului seric.

Metode: Retinolul seric a fost evaluat la 78 de boli ( de la 8 la 25 de ani) cu FC și cu IP prin cromatografie lichidă de înaltă performanță, aceste date fiind comparate cu cele de la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru persoane de aceeași vârstă și sex. A fost masurată admisia de vitamina A, antropometria și FEV1, fiind evaluată relația lor cu poziția retinolului seric.

Rezultate: Valoarea mediană ( intervalul) de retinol seric a fost de 80 g/ dl (33-208) la boli cu FC; 58% pentru intervalul de referință de mai sus NHANES (30-72 micrograme / dl). Aportul total de vitamina A din alimentație și suplimente a fost mare (608+431 % doza dietetică recomandată). Retinolul seric nu a fost corelat cu aportul de vitamină A, varstă sau sex, fiind invers corelat cu greutatea și înălțimea scorurilor z (r=-0,28, pb0,05), la bolile de FC.

Concluzii: Atât aportul de vitamina A, cât și retinolul seric au crescut în boli cu FC și IP, coroborând cu dovezile recente care arată creșterea retinolului seric la preadolescenți cu FC. Aceste rezultate indică necesitatea continuării studiilor privind administrarea și monitorizarea practicilor de asimilare a vitaminei A, pentru a asigura suficiența și a evita toxicitatea.

1. Introducere

Fibroza chistică (FC) și insuficiența pancreatică (IP), predispun pacienții la îngrășare și la o absorbție proastă a grăsimilor solubile în ciuda enzimei pancreatice de substituție. Din punct de vedere istoric, persoanele cu FC tindeau spre deficiență de vitamină A [1]. Un studiu recent a raportat o creștere neașteptat de mare a concentrației serice de retinol și a ridicat problema unei suplimentări excesive. Caracteristicile actuale ale aportului și suplimentării vitaminei A pot determina creșterea riscului de toxicitate a acesteia [2]. Scopul acestui studiu a fost de a determina poziția vitaminei A și de a verifica sau de a infirma constatările neașteptate pentru un eșantion mai larg de vârstă decat cel al copiilor și tinerilor adulți cu FC și IP, urmând sa compare rezultatele cu cele de la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru aceeași categorie de vârstă și sex [3].

2.Materiale și metode

Copiii și adulții tineri (de la 8 la 25 ani ) cu FC și IP au fost recrutați de la un centru de copii și adulți cu FC. Criteriile de selectare au inclus diagnosticul de FC și IP determinate prin metode standarde [2]. Au fost excluși cei diagnosticați cu FEV 1b40% și cei cu probleme medicale majore, inclusiv cele care afectează creșterea. Retinolul seric a fost colectat de către personalul de cercetare de la The Children’s Hospital of Philadelphia Clinical Translational Research Center și analizat prin cromatografie de lichide de mare performanță (HPLC) (Clinical Nutrition Research Unit Nutrition Assessment Laboratory, University of California, Davis) în conformitate cu protocoalele de cercetare, cu măsurile de asigurare a calității. Nivelurile de retinol seric la bolile de FC au fost comparate cu gamele serului de referință ale NHANES din 1999-2002 [3] de la echivalentul de vârstă ( 88 % din care au fost albi non-hispanici), folosind HPLC (Serviciile Diviziei de Sănătate a Mediului, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Atlanta, GA ) și cu protocoale de cercetare similare și măsuri de asigurare a calității. Înălțimea și greutatea au fost măsurate folosind tehnici standard [4], cu o precizie de 0,1 cm (Holtain, Crymych, Marea Britanie) și o scară digitală cu o precizie de 0,1 kg (Scaletronix, White Plains, NY). Toate măsurătorile au fost obținute în trei exemplare, valoarea medie fiind utilizată în analize. Scorurile Z pentru înălțime (HAZ), greutate (WAZ) și indicele de masă corporală (IMC; kg/m2; BMIZ) au fost calculate [5]. Funcția pulmonară a fost evaluată prin metode standard de spirometrie [6,7]. Procentul prezis de FEV1 a fost calculat folosind ecuațiile Wang et al [8] și Hankinson et al [9].

Cercetătorii nutriționiști au determinat aportul alimentar pe 3 zile prin înregistrarea cântăririlor. Aportul de vitamina A, ca aliment și supliment de bază, cantitatea totală și cea inițială de retinol fiind raportate în echivalent de retinol pe zi (RAE g/d ). Aportul de vitamina A la boli cu FC a fost comparat cu Aportul alimentar de referință (DRI) [10], Doza alimentară recomandată (RDA) și nivelele tolerabile superioare de admisie (UL) sunt bazate pe vârstă și gen, și cu Recomandările Fundației FC, care sunt bazate pe vârstă [11,12].

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consumul Vitaminei A si Nivelurile Serice Crescute de Retinol la Copii si Adulti Tineri cu Fibroza Chistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 946 cuvinte
Nr caractere:
15 001 caractere
Marime:
189.11KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!