Previzualizare referat:

Extras din referat:

GENERALITATI

Are abrevierea BPA. Este un compus organic cu doua grupuri functionale de fenol. Este un bloc difunctional al celor mai importanti polimeri si polimeri aditivi. Cu o productie anuala de 2-3 milioane de tone , acesta este considerat ca fiind cel mai important monomer din productia de policarbonate.

Suspectat ca fiind daunator omului din anii 1930 ,preocuparea pentru folosirea bisfenol A in produsele consumatorului au tinut titlurile in 2008 cand cateva rapoarte guvernamentale publicate se intrebau despre siguranta lui ,si o parte din produsele care contineau aceasta substanta au fost retrase de pe piata.

Bisfenol A a fost prezentat prima oara de A.P.Dianin in 1891.

Metode de obtinere

Este preparat din condensarea acetonei (de aici provine sufixul A din denumirea sa) cu doua echivalente de fenol. Reactia este catalizata de un acid ca acidul clorhidric (HCl) sau polistiren sulfonat din rasini. O cantitate mare de fenol este utilizata pentru a asigura o condensare maxima :

(CH3)2CO + 2 C6H5OH → (CH3)2C(C6H4OH)2 + H2O

Un numar mare de cetone sufera reactii de condensare similare. Metoda este eficienta si singurul produs rezultat este apa.

UTILIZARI

Produsele care contin sau sunt facute din bisfenol A au fost comercializate de mai mult de 50 ani iar intrebuintarile sale curente sunt numeroase . Este folosit in sinteza poliesterilor ,polisulfonatilor si polieter cetone ca un antioxidant si ca polimerizator inhibat in PVC. Este un monomer cheie in productia de policarbonat plastic si rasini epoxidice. Policarbonatul plastic care este transparent si rezistent este folosit la fabricarea unei game variate de produse : biberoane pentru copii , echipamente sportive , lentile ,electrocasnice ,dispozitive dentare. Policarbonatul este folosit la fabricarea CD-urilor si DVD-urilor .Rasinile epoxi sunt folosite in unele ambalaje ale alimentelor sau bauturilor, in vesela si paharele de unica folosinta . Este de asemenea un precursor al tetrabromobisfenolului A si pe vremuri era folosit ca fungicid.

Productia globala de bisfenol A in 2003 a fost estimata la peste 2 milioane tone. In Statele Unite ale Americii este fabricat de Bayer Material Science ,Dow Chemical Company. In 2004 aceste companii au produs peste un milion de tone de bisfenol A . In 2003consumul anual al Statelor Unite a fost de 856 mii de tone, din care 72% era folosit la fabricarea plasticului policarbonat iar 21% se folosea la obtinerea rasinilor epoxidice.

Caracteristici merceologice

Formula moleculara : C15H16O 2

Masa molara : 228.29 g mol

Aspectul : transparent ,pulbere

Densitate : 1.20 g/cm3 , solid

Punct de topire : 159 grade C (430 K)

Punct de fierbere :220 grade C (493 K)

Solubilitatea in apa : 120-300 ppm la 21.5 grade C

Efecte asupra sanatatii

Bisfenol A are o toxicitate scazuta cu un oral LD50 de 3250mg/kg la sobolani dar este un endocrin disruptor .Se cunoaste faptul ca Bisfenol A (BPA), un compus chimic intalnit in compozitia ambalajelor de plastic, actionaza ca un disruptor hormonal. Mai exact, in corpul uman mimeaza actiunea hormonilor esterogeni naturali produsi de organism, producand in acest fel efecte nedorite chiar si in doze mici. Printre efectele nocive ale bisfenol A se numara: - Stimuleaza celulele cu potential cancerigen;

- Produce marirea in volum a prostatei si scaderea secretiei acesteia;

- Creste libidoul si dorinta sexuala foarte mult;

- Faciliteaza depunderea lipidelor si obezitatea, precum si bolile cardio-vasculare;

Observații:

Universitatea de Petrol si Gaze

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bisfenol A.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 818 cuvinte
Nr caractere:
10 235 caractere
Marime:
27.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Brebeanu Gheorghe
Sus!