Biotehnologia i?n Prevenirea Dezastrelor Provocate de Factori Naturali și Antropici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat

La inceput de mileniu III, omenirea se afla la o rascruce. Asistam zilnic la miracole, traim un timp al schimbarii, atat in plan economic, cat si mental. Abordarea filozofica si religioasa, ca si perceptele morale si etice evolueaza odata cu rezultatele acumulate in domeniul cunoasterii. Dar cogniscibilitatea Universului depinde de receptivitatea si capacitatea intelectuala a omului de a intelege legile naturii, iar ideea ca natura ii impune restrictii a devenit frustranta. Astfel, omul a ajuns in situatia de a-si influenta propriul destin sau de a se modela pe sine, gratie decodarii integrale a ADN-ului uman ce a deschis drum mult-controversatei clonari umane.

O parte din aceasta putere, care genereaza fascinatie si neliniste, se datoreaza biotehnologiei, al carui impact economico-social este covarsitor. Fascinatia oferita de progresele inregistrate in diferite sectoare, de la agricultura pana la industria farmaceutica este umbrita de nelinistea provocata de mintea celor ce stapanesc patrimoniul genetic al organismelor vii. In ciuda faptului ca etica biotehnologiei ramane o problema discutabila, ea nu reuseste (totusi!) sa atenueze importantele sale realizari.

Introducere

Istoria civilizatiei umane este strans legata de dezvoltarea stiintei si tehnicii, de succesele omului in competitie cu natura. La nivel macro, progresele inregistrate in fizica, chimie, biologie si inginerie au condus la adevarate revolutii in industrie si agricultura.

De asemenea, informatiile noi acumulate in medicina, imunologie si microbiologie au contribuit la eradicarea si/sau reducerea frecventei unor boli si implicit la cresterea sperantei de viata a populatiei. Pe de alta parte, evolutia societatii in ansamblu a impus o noua perceptie si abordare a factorilor care afecteaza sanatatea umana (in stransa corelatie cu hrana si mediul), in contextul problemelor legate de poluare, conservare si managementul resurselor naturale. Astfel, la Summit-ul Pamantului de la Rio de Janeiro (1992) s-a lansat un concept nou, bazat pe trilogia biodiversitate, schimbare globala si dezvoltare durabila. Aplicarea acestui concept urmareste armonizarea politicilor de mediu la nivel national, in vederea evitarii actiunilor unilaterale si dezvoltarii unei politici coerente la nivel international, fara ca acest lucru sa afecteze negativ progresul pe plan national. In acest sens, un rol important revine biotehnologiei.

In conceptia Federatiei Europene de Biotehnologie, biotehnologia este integrarea stiintelor naturii (biologie) si ingineresti in scopul de a realiza aplicatii ale organismelor, celulelor, componentelor acestora si ale unor analogi moleculari pentru obtinerea de produse si servicii.

Biotehnologia se ocupa cu studiul oricarei tehnici care foloseste organisme vii (sau parti ale acestora) pentru a obtine sau modifica produse, pentru a imbunatati caracteristicile unor plante si animale sau a dezvolta microorganisme cu intrebuintari specifice (conform Societatii Americane de Biotehnologie).

agent biologic

(microorganisme, virusuri, celule animale si vegetale,

componentele lor si exproduse)

aparatura pentru realizare produs

Biotehnologie (regim tehnologic)

Figura 1: Componentele de baza ale proceselor biotehnologice

Avantajele utilizarii microorganismelor in realizarea proceselor biotehnologice sunt:

- prezenta unui aparat enzimatic foarte bogat si foarte mobil;

- microorganismele au o mare capacitate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biotehnologia in Prevenirea Dezastrelor Provocate de Factori Naturali si Antropici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 532 cuvinte
Nr caractere:
25 919 caractere
Marime:
62.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
compusi, factori antropici, microorganisme
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!