Aplicații industriale ale chitosanului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1 Introducere
2 Utilizarea chitosanului în apele uzate
3 Studiu privind comportarea chitosanului ca adsorbant în industria textilă
3.1 Efectul capacitații de adsorbție
3.2 Efectul timpului de contactare
3.3 Efectul pH-ului
3.4 Efectul temperaturii
4 Concluziile studiului

Extras din referat:

Introducere

Apele uzate, principala sursă de poluare a apelor naturale, prin evacuarea acestora in receptori. Aceste ape rezultate după folosirea apei în diverse scopuri, gospodăreşti sau industriale, se caracterizează prin aceeaşi indicatori fizico-chimici ca şi apele de suprafaţă, indicatorii specifici caracterizării apelor uzate fiind raportaţi la numărul de locuitori şi zi. Compoziţia apelor uzate depinde de provenienţa acestora clasificându-se în ape uzate menajere şi ape uzate industriale. Consumul de apa contaminata provoaca 80 % din înbolnaviri si 1-3 din decese. În tarile sarace, subdezvoltarea amplifica impactul deficitului natural de apa.

Evacuarea apelor uzate industriale în reţeaua de canalizare orăşenească sau în receptori este, într-o oarecare măsură, diferită de cea a apelor uzate orăşeneşti, în principal, datorită caracteristicilor fizico-chimice şi biologice diferite.

Epurarea apelor reprezinta totalitatea operatiilor efectuate pentru diminuarea continutului de poluanti, astfel incat contentratiile ramase sa nu provoace poluarea apelor receptoare. Din statiile de epurare rezulta ape tratate sau epurate si namoluri. Namolurile se pot aplica in agricultura ca fertilizanti, dar numai dupa analiza lor, pentru a nu contine metale grele, substante toxice, germeni patogeni etc. Utilizarea lor se afce numai pe soluri adecvate, in doze adecvate si urmarind in timp factorii de mediu.

Procedeele de epurare a apelor reziduale maresc costul produsului, deci trebuie sa fie cat mai simple, într-un numar cât mai redus de faze, cu consumuri specific reduse de energie electrica,combustibili si reactivi. Reactivii se aleg cu preturi scazute (aer,calcar etc) si se urmareste dozarea lor corecta, pentru a nu polua apa cu ei.Epurarea se realizeaza printr-o serie de procedee, de natura fizica, chimica si biologica.

Aplicare largă pentru chitosan

Chitosanul este un polizaharid liniar compus din β-(1-4)- D-glucozamine legate (unitate deacetilată) şi N-acetil-D-glucozamina (unitate acetilată). Acesta are şi unele utilizări biomedicale. Chitosanul este produs prin dezacetilarea chitinei, ce reprezintă elementul structural al exoscheletului crustaceelor (crabi, creveţi etc.).

Există trei motive pentru aplicarea extensivă a chitosanului: (1) chitina este considerat al doilea cel mai abundent biopolimer (2) datorită biocompatibilitații, biodegradabilitații şi bioactivitații, este considerată o substanţă foarte interesantă pentru diverse aplicații ca biomaterial (3) chitosanul se comportă ca un electrolit policationic în soluţie acidă.

Atât chitina cât şi chitosanul sunt polimeri naturali deosebit de importanţi, datorită combinaţiei unice de proprietăţi, cum ar fi biodegradabilitate, biocompatibilitate şi bioactivitate, pe lângă proprietăţile mecanice şi fizice interesante. Prin urmare, ele au o varietate de aplicaţii curente şi potenţiale în produsele biomedicale, cosmetice procesarea alimentelor. Chitina şi chitosanul se folosesc ca agenţi de chelare ai metalelor pentru eliminarea impurităţilor metalice din apele reziduale.

Studiu privind comportatrea chitosanului ca adsorbant în industria textilă

Industria textilă utilizeaza cantitati mari de apa pentru vopsirea si spalarea materialelor.Apele uzate astfel obtinute sunt in general alcaline si bogate in pigmenti .

Decolorarea apelor uzate de catre chitosan este eficienta, rapida si rentabila si pare a fi o metoda promitatoare pentru tratarea apelor alcaline din industria textila care contine diversi coloranti.

Eficienta tratamentului variaza cu calitatea apelor uzate dar rezultatele cu chitosan indica o îndepărtare de aproape 60 % din fosfaţi şi de peste 90 % de alte particule.

Efectul valorilor de adsorbţie

Aceste spectre prezintă valori ale absorbanței unor soluții de evacuare în cadrul industriei textile, valorile prezentate sunt pentru efluenţi înainte şi după decolorare de carbon activat, chitosan si CDC(chitosan recristalizat).

CDC-ul este obţinut din chitosan (chitosan recristalizat cu acid citric, cu DD 87%) şi a fost folosit pentru a testa capacitatea de decolorare a apelor uzate textile. Capacitatea de decolorare a solutiei netratate prezintă cel mai scăzut eșantion, următoarea este împreună cu cărbune activ, apoi chitosan.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicatii Industriale ale Chitosanului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 404 cuvinte
Nr caractere:
7 939 caractere
Marime:
175.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!