Apa - miracolul existenței

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stare naturala:

- in stare lichida

-in stare solida

-in stare gazoasa

Apa urmeaza un circuit in natura.

Caldura soarelui determina evaporarea apei de suprafata. Vaporii rezultati se ridica in atmosfera. Daca in atmosfera saturata cu vapori de apa apare o scadere a temperaturii, parte din vaporii condensati iau forma de nori, ceata, ploaie, zapada sau grindina.

Apa pentru vietuitoare

Apa este un component indispensabil vietii. Un om consuma in medie 3 l apa/zi, iar corpul sau are un continut de 60-70 apa. Un pom evapora aproximativ 200 l apa/zi.

De ce nu putem bea apa de mare?

Raspunsul este la indemana daca se cunoaste compozitia apei de mare. Aceasta contine saruri.

O cantitate de 100 g saruri provenite prin consumarea apei de mare, ajunse in sange pot genera adevarate accidente. Daca limita normala de saruri in sange este depasita, organismul tinde sa se debaraseze de cantitatea suplimentara de saruri, un rol important in aceasta curatire jucandu-l rinichii..

Pestii au un aparat de desalinizare, ce se afla la nivelul branhiilor unde, celulele specializate preiau din sange sarurile si impreuna cu un mucus foarte concentrat le elibereaza in mediul inconjurator.

Apa are proprietati uimitoare si cu multiple implicatii, dar cea mai putin cunoscuta pare a fi capacitatea ei de a forma o pelicula superficiala rezistenta, ce este rezultatul unei atractii reciproce foarte puternice dintre moleculele stratului ei superficial.

De existenta acestei pelicule superficiale este legata viata multor insecte.

Analiza apei

Apa are un rol esential in intretinerea vietii. Fara apa nu ar putea exista viata. In organism apa intra in compozitia organelor, tesuturilor si lichidelor biologice. Ea dizolva si transporta substantele asimilate si dezasimilate; mentine constanta concentratia sarurilor in organism si, evaporandu-se pe suprafata corpului, ia parte la reglarea temperaturii.

Gustul apei este dat de continutul in substante chimice si in primul rind de sarurile minerale si de gazele dizolvate (oxigenul si bioxidul de carbon). Mirosul apei este legat de asemenea de prezenta in exces a unor elemente naturale sau provenite prin purificarea apei,ca si din unele transformari la care sunt supuse in apa anumite substante chimice mai ales poluante.

Gustul si mirosul apei pot servi si ca indicatori de poluare a apei.

Apa potabila nu trebuie sa aiba miros caracteristic si trebuie sa aiba un gust placut.In caz contrar apa poate prezenta subtante poluante care sunt daunatoare sanatatii.

Dintre toate apele naturale, apa de ploaie este cea mai curata.Ea dizolva in drumul ei prin atmosfera mai ales bioxid de carbon,iar in regiunile industriale,bioxid de sulf si hidrogen sulfurat.O parte din apa cazuta pe pamant cu un continut ridicat de bioxid de carbon,strabatand straturile de pamant,dizolva carbonatii de calciu si magneziu,transformandu-i in bicarbonati solubili.

Apa este de mai multe feluri:

-Apa potabila

-Apa industriala:se foloseste la alimentarea cazanelor cu abur,la racirea masinilor,precum si in diverse procese de fabricatie.

-Apa dura:. Apa dura nu este buna de baut, avand un gust neplacut,nu face spuma cu sapunul si nu fierbe bine legumele.

-Apa pura:se stie ca in natura nu exista apa pura deoarece contine substante dizolvate,microorganisme,etc.Apa pura se obtine prin distilare. Apa distilata se intrebuinteaza in laboratoare de chimie la prepararea solutiilor apoase si in farmacie.

-Apa distilata : se obtine in aparate speciale , fiind utilizata in industria farmaceutica

-Apa bidistilata:este complet lipsita de impuritati.Este intrebuintata la analize chimice speciale,in cercetari stiintifice si in industria medicamentelor.

-Apa de barita:denumire folosita pentru o solutie saturata de hidroxid de bariu.Se intrebuinteaza ca reactiv in laborator la identificarea dioxidului de carbon si hidroxid de bariu.

-Apa de brom:.Se intrebuinteaza ca oxidant in laborator.

-Apa de clor: Apa de clor este un oxidant puternic.Ataca toate metalele la rece.

-Apa de cristalizare:este apa care intra in compozitia cristalohidratilor. Poate fi legata in mod diferit si poate indeplini functii diverse.

-Apa de hidrogen sulfurat:denumire folosita pentru o substanta apoasa saturata de hidrogen sulfurat.

-Apa de plumb: Este intrebuintata in medicina.

-Apa regala:.Ataca aurul si platina,rezistente fata de alti acizi.

-Apa amoniacala : este o fractiune lichida rezultata la distilarea uscata a carbunilor de pamant.

-Apa pirolignoasa : este o fractiune lichida rezultata la distilarea uscata a lemnului

Apa tare : - folosita de exemplu la obtinerea „apei de lipit” prin dizolvarea Zn.

Apa grea : Apa grea este putin favorabila vietii : nu favorizeaza germinarea si nici cresterea plantelor.

Apa supergrea

Apa contribuie la fenomenele cosmotice din plante si are o deosebita importanta in procesul de fotosinteza.

Sa fie limpede, incolora, fara miros sau gust deosebit; Sa aiba temperatura cuprinsa intre 70 si 150C si sa nu varieze mult in timpul anului; Sa nu contina materii straine in suspensie sau germeni patogeni; Sa contina aer si CO2 in solutie; bstantele dizolvate raportate la un litru trebuie sa se incadreze intre anumite limite; Sa nu contina azotiti sau sulfuri, saruri metalice precipitabile cu H2S sau cu (NH4)2S, cu exceptia micilor cantitati de Fe, Al, Mn.; Sa nu contina NH3 sau fosfati care pot proveni prin contaminarea apei cu substante organice in prutefactii si nici metan.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Apa - Miracolul Existentei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 189 cuvinte
Nr caractere:
14 237 caractere
Marime:
58.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Profesorului:
Stefan Iovan
Sus!