Analize Fizico-Chimice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Indigo

1. Introducere

În ultimii ani, a existat o renaştere a utilizării coloranţilor şi culorilor de origine vegetală pentru a colora produsele farmaceutice, cosmetice si textile. Această creştere a cererii pentru materialul de origine naturală este din cauza naturii toxice a multora dintre coloranţii sintetici.

Printre coloranţii naturali, care devin pe scară largă recunoscuţi în întreaga lume voi pune accentul asupra indigoului,care este unul dintre cei mai vechi coloranţi cunoscuţi.

2. Surse

Plantele folosite pentru obţinerea indigoului fac parte din genul indigofera (Indigofera.tinctoria, I. anil), şi cresc în India. În Europa s-a cultivat, în sec. XVIII, o plantă producătoare de indigo, drobuşorul sau cardamana (Isatis tinctoria).

Indigoul îl mai găsim şi în Strobilanthes flaccidifolius, Indigofera Suffruticosa precum şi în Polygonum tinctorium.

Indigoul natural conţine, alături de cantităţi variabile de indigo propiu-zis, indirubina, şi alte impurităţi. În plantă, indigoul se găseşte sub forma glucozidei indoxilului, numită indican.

Indican

Prin macerarea plantelor sfărâmate, cu apă, se produce hidroliza indicanului. Reacţia aceasta este provocată de o enzimă conţinută în plantă: indoxilul pus în libertate se oxidează apoi cu oxigenul din aer, dând indigo.

3. Insuşiri

Indigoul se prezintă ca o pulbere albastră închisă, cu p.t. 390oC (în absenţa aerului). În stare topită indigoul este roşu şi tot roşii sunt şi vaporii lui. În apă, alcool, eter şi benzen, indigoul este practic insolubil; se dizolvă greu în cloroform şi în dizolvanţi fierbând la temperatură ridicată cum este nitrobenzenul. Are însuşiri amfotere: formează un clorhidrat când este tratat cu acid clorhidric în absenţa apei, şi dă naştere unei combinaţii sodate verzi, sub acţiunea hidroxilului. Nu poluează solul deoarece apele uzate sunt în întregime din materiale vegetale. Nu este toxic pentru oameni datorită faptului că nu sunt utilizate produse chimice, nu consumă energie pentru că se bazează pe principiul de fermentare. Indigoul folosește mordanți vegetali care servesc apoi ca îngrășamânt.

Observații:

Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analize Fizico-Chimice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 465 cuvinte
Nr caractere:
12 994 caractere
Marime:
691.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!