Alcani și Cicloalcani

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CLASIFICARE. NOMENCLATURA.

Hidrocarburile saturate se impart,in functie de natura catenei,in hidrocarburi saturate aciclice,liniare sau ramificate (cu formula generala CnH2n+2) si hidrocarburi saturate ciclice (cu formula generala CnH2n).

Hidrocarburile saturate aciclice cu catene liniare se numesc alcani sau,dupa o nomenclatura mai veche parafine. Primii patru termeni ai seriei se numesc metan CH4, etan C2H6, propan C3H8, butan C4H10. Numele hidrocarburilor superioare incepand cu cel de-al cincelea termen se formeaza prin adaugarea sufixului an (characteristic clasei hidrocarburilor saturate) la numele grecesti corespunzand numarului de atomi de carbon continuti in molecula alcanului respective, de exemplu pentan C5H12, hexan C6H14, heptan C7H16, decan C10H22, eicosan C20H42 etc. In general, termenul de alcan se utilizeaza pentru compusii cu catene liniare. Uneori, cand este necesar, se precizeaza natura liniara a catenei prin adaugarea, la numele hidrocarburii, a literei n cu semnificatia de normal.

CH3 – CH2 – CH2 – CH2 - butan normal (n-butan)

CH3 – CH – CH3 - izobutan (2-metilpropan)

CH3

Hidrocarburile saturate cu catene ramificate se numesc izoalcani sau izoparafine. Denumirea termenilor seriei se face prin adaugarea prefixului izo la numele alcanului cu acelasi numar de atomi de carbon. Primul termen din seria izoalcanilor este izobutanul sau 2-metilpropanul.

Pentru unele hidrocarburi cu numar relativ mic de atomi de carbon se folosesc in mod curent o serie de denumiri mai vechi (numiri comune) pastrate in uz din perioada clasica a chimiei organice,de exemplu neopentan.

CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3 - pentan normal (n-pentan)

CH3 - CH – CH2 – CH3 - izopentan (2-metilbutan)

CH3

CH3

CH3 – C – CH3 - neopentan

CH3

Numele termenilor superiori ai izoalcanilor se formeaza in numele catenei normale cele mai lungi, considerand catenele laterale(ramificatiile) ca substituenti ai acesteia. Numele catenelor laterale (considerate radicali alchi) se adauga la numele catenei de baza in ordinea complexitatii sau in ordinea alfabetica.

CH3*CH(CH3)2 CH2 – CH3

CH3 – C – CH – CH2 – CH – CH2 – CH3

CH3

Catenele laterale sunt considerate ca grupari de atomi provenind dintr-o molecula de alcan sau izoalcan prin indepartarea formala a unui atom de hidrogen. Aceste grupari poarta numele generic de radicali sau resturi alchil (izoalchil sau cicloalchil). Numele termenilor individuali ai radicalilor alchil se formeaza din numele alcanului respective prin inlocuirea terminatiei an cu il, de exemplu CH3-metil, C2H5-etil,CH3-CH2-CH2 - n-propil, (CH3)2CH-izopropil etc. Cand este necesar se mentioneaza si natura atomului de carbon de la care a fost indepartat (formal) atomul de hidrogen.

Se disting patru feluri de atomi de carbon: primar (legat de un singur atom de carbon), tertiar (legat de trei atomi de carbon) si cuaternal (legat de patru atomi de carbon). Atomii de hidrogen legati de acesti atomi de carbon se numesc primari, secundari si tertiari.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alcani si Cicloalcani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 326 cuvinte
Nr caractere:
18 140 caractere
Marime:
23.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!