Spectometria de Emisie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

GENERALITATI

Fiecare specie de atomi sau molecule are nivele energetice bine definite, specifice, energia emisa sau absorbita, ca urmare a tranzitiilor intre aceste nivele este caracteristica speciei supuse analizei permitand identificarea si dozarea lor. Spectrele atomice ale elementelor sunt determinate, de obicei, de electroni care se gasesc in afara paturilor complete, adica de electronii de valenta. Explicarea spectrelor atomice a fost posibila numai dupa aparitiamecanicii cuantice.

Spectrul de emisie al unui atom se obtine prin exercitarea lui in starea de vapori. Prin revenirea la starea initiala deferenta de energie se va transforma in energie radianta.

DE = hυ

υ = DE/h

In functie de valoarea DE, emisia are lo in diferite domenii spectrale de la U.V. la I.R. Practic, se lucreaza in general in domeniul U.V.

Emisia semnificativa are loc la temperature inalte, la care combinatiile sunt dissociate, emitand spectre atomice sau ionice caracteristice, compuse din linii inguste bine definite. Identificarea acestor linii inguste este baza analizei calitative, iar determinarea intensitatii lor este baza analizei cantitative.

Pentru a emite o radiatie, atomul trebuie sa aiba o energie echivalenta cu energia de excitatie. Pentru a obtine un spectru de emisie complet al unui atom neutru, atomul trebuie sa absoarba o energie echivalenta cu potentialul de ionizare.

Majoritatea elementelor au potentialul de ionizare sub 10 V. Valorile cele mai mici le au elementele alkaline Halogenii au potentialele accesibile analizei spectrale este de aproximativ 70, dintre care elementele alkaline se pot analiza si cu o aparatura spectrala mai simpla, prin fotometrie de flacara.

Spectroscopia a adus cea mai puternica dovada despre unitatea materiala a lumii prin argumentarea ca toate corpurile ceresti sunt constituite din aceleasi elemente chimice. Datele spectroscopice au strat si stau in continuare la baza descifrara structurilor atomilor a multor fenomene optice, structura si cercetarea spatiului cosmic, sub toate aspectele.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spectometria de Emisie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 297 cuvinte
Nr caractere:
7 794 caractere
Marime:
25.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Anorganică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Anorganică
Profesorului:
Doniga Veta
Sus!